Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Bukarest: Många döda i brand på nattklubb

Publicerad

Minst 27 människor har dödats i en explosionsartad brand på en klubb i Rumäniens huvudstad Bukarest. Över 184 människor skadades och dödssiffran befaras stiga.

Vice premiärminister Gabriel Oprea säger till nyhetsbyrån Reuters att 17 av de 27 som hittills bekräftats omkomna ännu inte är identifierade.

– Tyvärr kan dödssiffran komma att ändras med tanke på hur allvarliga skadorna är, säger han.

Runt 400 unga hade samlats på klubben Colectiv på fredagskvällen för att lyssna på ett rockband, när branden bröt ut.

Vittnen berättar att det förekom pyroteknik inne på klubben. En pelare och innertaket fattade eld och en explosion hördes. Panik bröt ut när gästerna trängdes för att komma ut ur lokalen.

Liknar Backabranden

Nana Håkansson från Göteborg skulle till Colectiv men anlände först samtidigt som ambulanserna.

– Det känns så nära, vi skulle ha varit där. Det är svårt att förstå. Det påminner så mycket om Backabranden, jag har en klasskompis som dog där. Det känns lika overkligt som då, berättar hon för gp.se och hänvisar till diskoteksbranden i Göteborg för nästan exakt 17 år sedan.

Nana Håkansson känner en person som var inne på Colectiv när branden började.

– Hon beskriver det som ett helvete på jorden, hon har sett unga tjejer som brunnit upp levande. Min sambos ex-pojkvän var där. Han överlevde men han sade till henne att han fick kliva över lik för att ta sig ut.

Utgång var låst

En ung kvinna som klarade sig undan med lindriga skador beskriver för tv-kanalen Antena 3 hur klubben exploderade i lågor.

– På fem sekunder brann hela taket. Under de kommande tre rusade vi mot den enda dörren.

En lokal journalist, Sorin Bogdan, säger till BBC att klubben ligger i en ombyggd fabrik med bara två små utgångar. Till en början gick bara en av dörrarna att öppna. Ett vittne berättar för den statliga rumänska nyhetsbyrån att gästerna tvingades bryta upp den låsta dörren för att ta sig ut.

Landets biträdande inrikesminister Raed Arafat uppger att det fanns runt 400 gäster på klubben, de flesta unga.

– Läget börjar stabiliseras. Vi har många människor med brännskador, rökskadade och människor som blivit klämda, säger Arafat till Reuters.

Extra regeringsmöte

Vice premiärminister Gabriel Oprea meddelar att en utredning kring branden redan har inletts. Regeringen har kallats till ett extra möte på lördagen på grund av katastrofbranden.

De skadade fördelades på tio olika sjukhus i den rumänska huvudstaden.

Många ambulanser och brandbilar skickades till platsen. Rumänsk tv visade bilder på poliser och ambulanspersonal som försökte återuppliva skadade som låg på marken.

Svenska utrikesdepartementet har ännu inga uppgifter om att några svenskar är inblandade.

– Vår ambassad undersöker händelsen, säger Emma Karlsson, jourhavande informatör på UD presstjänst, till TT.

Rumäniens president Klaus Iohannis uttryckte på Facebook stor sorg över det inträffade. ”Det här är en sorgens dag för oss alla, för vår nation och för mig personligen”, skrev han.

Brandkatastrofer i nöjeslokaler

Visa

Den svåraste svenska brandkatastrofen i en nöjeslokal inträffade i stadsdelen Backa i Göteborg i oktober 1998: En grupp ungdomar hade arrangerat disko och några som inte släpptes in anlade eld i en trappa upp till lokalen. 63 unga dog i branden.

Andra svåra bränder sedan 2000:

  • Januari 2013. 231 människor dör i en nattklubbsbrand i Brasilien efter att ett band avfyrat fyrverkeripjäser som en del av sin show.
  • December 2009: Över 100 personer omkom i en explosion orsakad av fyrverkerier i en bar på en nattklubb i den ryska staden Perm.
  • Nyårsdagen 2009: I en brand på en nattklubb i Bangkok dör 61 och över 100 skadas.
  • December 2004: Över 190 människor dör och nästan tusen skadas i en explosionsartad brand i en nattklubb i Buenos Aires i Argentina. Ett antal vittnen berättade att branden bröt ut när fyrverkerier, insmugglade av gäster, avfyrades mot taket, som bestod av tyg och gummi.
  • Februari 2003: 96 människor omkom i en våldsam brand på en fullsatt nattklubb i West Warwick i den amerikanska delstaten Rhode Island. Ett fyrverkeri som ingick i ett artistframträdande antände inredningen.
  • 30 november 2002: 50 av 400 gäster omkom vid en brand i danslokal i Venezuelas huvudstad Caracas. Alla nödutgångar var spärrade.
  • 25 december 2000: 309 döda i brand i Luoyang i centrala Kina, de flesta i ett diskotek, andra i ett köpcenter i samma byggnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer