EU.s försvarsminstrar diskuterar ökt försvarssamarbete i Bratislava (Arkivbild) Foto: TT

Många försvarsplaner på EU-möte

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike, Tyskland, Italien och till och med Finland har med sig egna förslag till fördjupat försvarssamarbete i EU när försvarsministrarna möts i Bratislava i dag. Nato ser inget hinder – bara det inte innebär att båda organisationerna gör samma sak.

Frankrike och Tyskland skickade redan för flera veckor sedan runt sina tankar om ett gemensamt militärhögkvarter inom EU och ökat samarbete kring allt från utbildning till snabbinsatser.

– Det handlar om att samla EU-ländernas olika styrkor för att vara redo att agera snabbt tillsammans, sade tyska försvarsministern Ursula von der Leyen på väg in till mötet.

Från finländsk sida hörs i sin tur mer anspråkslösa planer, bland annat om en gemensam stab för civila-militära insatser. I det finländska förslaget poängteras samtidigt vikten av att EU:s försvarssamarbete ”avskräcker och svarar upp mot externa hot”, rapporterar nättidningen EU Observer.

Brittisk oro

Italien går betydligt längre i sitt förslag och talar om skapandet av en ”europeisk multinationell styrka”, som försteg till en framtida EU-armé – något som å andra Storbritannien absolut inte vill höra talas om.

– Vi kommer att fortsätta motsätta oss alla tankar på en EU-armé eller ett EU-militärhögkvarter, som bara kommer att underminera Nato, sade brittiske Michael Fallon i Bratislava.

– Vi håller med om att EU behöver göra mer – det står inför terrorism, det står inför migration – men att bara fördubbla eller underminera Nato är inte rätt väg, sade Fallon.

Stoltenberg lugnar

Nato-chefen Jens Stoltenberg – som också deltar i dagens träff – ser dock inte några problem med att EU utökar sitt samarbete.

– Det råder inget motsatsförhållande mellan ett starkt EU-försvar och ett starkt Nato. I själva verket förstärker de varandra. Det viktiga är att vi undviker dubbelarbete, sade Stoltenberg på väg in till mötet.

EU och Nato enades i somras om att utöka samarbetet mellan de två organisationerna. För närvarande är 22 av 28 EU-länder även medlemmar i försvarsalliansen. Endast Sverige, Finland, Österrike, Irland, Malta och Cypern står utanför.

Dagens informella diskussioner i Bratislava ska leda vidare till ytterligare försvarssamtal som EU-ländernas stats- och regeringschefer ska ha på sitt toppmöte i Bryssel i december.

För svensk del passade försvarsminister Peter Hultqvist (S) på att i Bratislava i dag även skriva under ett nytt samarbetsavtal med Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.