Många gripna under stödprotester för Navalnyj

Uppdaterad
Publicerad

3 629 personer greps i Ryssland i samband med omfattande stödprotester under lördagen. Tusentals demonstranter samlades på gatorna till stöd för den fängslade ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj.

– De skriker att de vill se ett Ryssland utan Putin, att Putin ska skämmas och att man ska befria Navalnyj, säger SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström.

Navalnyjs anhängare manade till landsomfattande protester under lördagen och när dagen grydde i Sibirien strömmade tusentals ut på städernas gator.

I Jakutsk samlades oppositionella trots att temperaturen visade minus 50 grader celsius. I Vladivostok ropade demonstranter slagord som ”Putin är en tjuv” och ”Frige Navalnyj”. På eftermiddagen svensk tid kom rapporter om att demonstrationer blossat upp i ryska exklaven Kaliningrad.

Enligt TT har de ryska myndigheterna nekat tillstånd till demonstrationerna med hänvisning till coronarestriktionerna. Men även innan pandemin nekades tillstånd, säger Damelja Aitchozjina, Moskvabaserad researcher på människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) till TT.

Stora protester i Moskva

Enligt Reuters samlades upp emot 40 000 demonstranter i Moskva. Flera hundra personer ska enligt flera medier ha frihetsberövats i Moskva, bland dem den kända aktivisten Ljubov Sobol, som står nära Navalnyj.

Sammanlagt har 3 296 personer gripits runt om i Ryssland, rapporterar Reuters.

Navalnyjs hustru Julia Navalnaja deltog i protesterna i Moskva och greps under dagen – men strax innan klockan 17 svensk tid rapporterade bland andra Moscow Times att hon släppts.

SVT:s Rysslandskorrespondent Bert Sundström, som var på plats i Moskva, beskrev vid lunch svensk tid stämningen som ”något orolig”.

– Det är ganska många demonstranter. De skriker att de vill se ett Ryssland utan Putin, att Putin ska skämmas och att man ska befria Navalnyj.

Det var enligt Bert Sundström stor polisnärvaro.

– Det är inte direkt våldsamt, men det är väldigt bestämda poliser som släpar ut demonstranter och knuffar dem som står omkring ganska brutalt.

Bert Sundström förklarar att många ryssar är upprörda över den film som Aleksej Navalnyj publicerat på Putins ”hemliga palats” vid Svarta havet, som enligt oppositionsledaren har betalats för genom korruption och bedrägerier.

Flera aktivister gripna

Navalnyj greps på flygplatsen när han den 17 januari återvände till Ryssland. Då hade han i flera månader vårdats i Tyskland efter att ha överlevt ett mordförsök i augusti.

Flera aktivister ur Navalnyjs närmaste krets greps redan på torsdagen, anklagade för att organisera olagliga sammankomster.

Se hela sändningen från Moskva med SVT:s korrespondent här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.