Många gripna vid prideparad

Uppdaterad
Publicerad

Så många som 80 personer kan ha gripits när polisen slog till mot en prideparad i Moskva. Paraden hölls utan tillstånd i samband med finalen i schlagerfestivalen.

Trots att myndigheterna nekat tillstånd till gaydemonstrationen i Moskva samlades på lördagen fler aktivister för att festa och demonstrera för sexuella minoriteters rättigheter.

När demonstranterna ropade ”Homofobi är en skam för Ryssland” slog polisen till. I full kravallutrustning skingrade poliser demonstranterna och grep flera personer. Bland de gripna finns ryssar, vitryssar, britter och tre finländare.

Utländska medier på plats uppgav att cirka 35 personer greps vid polisinsatsen medan den ryska nyhetsbyrån Interfax rapporterade att 81 demonstranter gripits och fanns i polisens förvar.

Buffligt

Enligt flera vittnen förekom knuffar vid gripandena men inget värre våld. Den brittiske aktivisten Peter Tatchell, som också greps, beskriver dock ingripandet som brutalt.

-Polisens taktik var ganska våldsam. Människor fick sina armar uppvridna bakom ryggen och sina handleder omvridna. Det var ganska smärtsamt, säger han till nyhetsbyrån AFP sedan han släppts utan att några rättsliga efterräkningar förberetts.

En av paradens arrangörer, Nikolaj Aleksejev, greps också av polis tillsammans med en man iklädd brudklänning. Aleksejev greps även för två år sedan när polisen slog till mot en liknande demonstration.

Paradförbud

Moskvas myndigheter har konsekvent nekat gayaktivister att hålla prideparader de senaste åren. De som trotsat förbuden har ofta gripits av polis eller attackerats av motdemonstranter.

Homofobi är ett vanligt fenomen i Ryssland. Homosexualitet var förbjuden enligt lag så sent som 1993 och klassades som psykisk sjukdom fram till 1999. Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov har kallat prideparader ”sataniska”.

Gayaktivisterna som kämpar för sina rättigheter i det ryska samhället jämför sin situation med den verklighet som europeiska homosexuella upplevde i Europa på 1970-talet – fast i ett samhälle som är långt mer våldsamt.

-I Ryssland kämpar de i dag inte bara för homosexuellas rättigheter utan för hela den ryska demokratins själ, sade den amerikanske aktivisten Thayer till journalister på plats innan han greps.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.