Cyklon över Moçambique.

Många saknas efter oväder i Zimbabwe

Uppdaterad
Publicerad

Minst 100 personer saknas i östra Zimbabwe efter cyklonen Idai. Flera tusen människor har drabbats av ovädret i form av strömavbrott och översvämningar.

– Den information vi har så här långt är att över 100 personer saknas och att några av dem kan ha dött, säger Joshua Sacco, parlamentsledamot i Chimanimani-regionen.

Han tillägger att minst 25 hus spolats bort i ett jordskred.

– Det fanns människor i husen. De hör till de saknade.

Drabbade Mocambique tidigare

Cyklonen Idai drabbade framför allt Zimbabwes grannland Moçambique under fredagen. Minst 19 personer har omkommit i samband med stormen och el och infrastruktur har slagits ut. Staden Beira, med cirka en halv miljon invånare, är i det närmaste isolerad på grund av ovädret.

Tidigare i veckan piskades Moçambique av ett kraftigt regnoväder. Då omkom 66 personer och 17 000 evakuerades från sina hem. Även Malawi drabbades hårt av regnen: 56 personer miste livet och upp emot en miljon människor drabbades på ett eller annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.