Polisen vid avspärrningarna i Odessa. Foto: Mark Rogers/TT

Flera döda i skjutningar i Texas

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har dött och minst 21 personer har skadats i skjutningar i städerna Midland och Odessa, i den amerikanska delstaten Texas. Den misstänkta skytten, en man i 30-årsåldern, har skjutits till döds av polis.

Skjutningarna ska ha börjat i Midland efter att skytten blivit stannad av en trafikpolis då han inte använt blinkers vid en vänstersväng, enligt uppgifter till AP. Mannen ska då ha skjutit polisen och sedan kört till Odessa, som ligger ca tre mil bort. Under bilfärden ska ha skjutit urskillningslöst mot människor som befann sig längs vägen.

Väl i Odessa sköts han till döds av polis under en eldstrid.

”Det är bekräftat att den aktiva skytten har blivit skjuten och dödad vid Cinergy (En biograf. Reds anm.) i Odessa. Det finns just nu ingen aktiv skytt”, skriver Midlandpolisen på sin Facebook-sida.

Bland de minst 21 skadade finns en 17 månader gammal bebis, enligt amerikanska medier.

Midlandpolisen skriver på Facebook att man oskadliggjort en skytt. Foto: Skärmdump

Junior Bejarno arbetar på en restaurang i Odessa och blev vittne till skjutningen.

– Det blev kaos på bara några sekunder. Människor skrek, kastade stolar och tappade tallrikar, säger han till New York Times.

Presidenten: ”FBI inkopplade”

Initialt kom det uppgifter om två skyttar i separata fordon, men polisen tror nu att det endast rör sig om en ensam gärningsman. Han ska dock ha använt sig av två bilar under dådet, bland annat en stulen postbil.

– Vi tror att vi avvärjt hotet, men jag kan inte vara helt säker på det, säger Odessas polischef Michael Gerke i ett uttalande, rapporterar New York Times.

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att FBI har kopplats in i utredningen.

”Informerades precis av justitieminister Barr om skjutningarna i Texas. FBI och rättsväsendet är inkopplade”, skriver han.

Andra skjutningen på kort tid

På en månad har två masskjutningar skett i delstaten Texas. Den tredje augusti sköts 22 människor till döds i ett köpcentrum i staden El Paso. Ett dåd som polisen utreder som ett hatbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.