• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En helikopter har satts in för att vattenbomba branden i ett oljelager i Matanzas på Kuba. Foto: Ramon Espinosa/AP/TT

Storbrand i oljelager på Kuba

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen slog ett blixtnedslag ned i en cistern, vilket orsakade en storbrand i ett råoljelager i hamnstaden Matanzas, öster om Kubas huvudstad Havanna. En person har dött och minst 125 uppges vara skadade. Även ett dussintals brandmän saknas, enligt kubanska myndigheter.

På måndagen stod tre oljetankar i brand efter att elden spridit sig och orsakat flera explosioner.

Branden startade på fredagskvällen lokal tid och var under måndagen ännu inte under kontroll. Runt 800 personer har evakuerats från ett bostadsområde i närheten.

Satellitbilder från området visar en kraftig svart rökpelare som sträcker sig västerut ända till huvudstaden Havanna, tio mil bort.

Pågående bränslekris

Olyckan inträffar samtidigt som Kuba lider av brist på bränsle. Det finns dock inga uppgifter om mycket olja som har brunnit eller riskerat att brinna upp.

Enligt Kubas biträdande utrikesminister Carlos Fernández de Cossío har USA:s regering erbjudit att bidra med teknisk hjälp. Enligt president Miguel Diáz-Canel, som besökte området på lördagen, har även länder som Ryssland, Nicaragua, Argentina och Chile erbjudit hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.