Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bilder som visar visar förödelsen efter olyckan. Foto: SVT

Stationschef gripen för vållande till annans död efter tågolycka i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för en närliggande tågstation är gripen och misstänkt för vållande till annans död av oaktsamhet. Den grekiske transportministern har avgått efter tågolyckan som krävt 57 liv.

– Det är av respekt för minnet av de som dog så orättvist, säger transportministern Kostas Karamanlis, enligt AP.

Stationschefen i Larissa misstänks också för vållande till kroppsskada genom oaktsamhet, rapporterar BBC. Själv säger han att han inte gjort något fel och att ett tekniskt fel låg bakom varför de två tågen kunde hamna på samma spår och kollidera.

Strax efter 23 på tisdagskvällen, lokal tid, kolliderade ett godståg och ett passagerartåg nära staden Larissa i Grekland. Kollisionen mellan tågen inträffade i kommunen Tempi, cirka 380 kilometer norr om Aten, och resulterade i att flera tågvagnar spårade ur, rapporterar AP.

”Fruktansvärd natt”

Minst tre av de urspårade vagnarna fattade eld.

– Det var en mycket kraftig kollision. Det här är en fruktansvärd natt, säger Costas Agorastos, regional guvernör i regionen Thessalien, till statlig grekisk tv.

Giorgos Manolis, borgmästare i Tempi, uppger för den grekiska tv-kanalen EPT att temperaturerna i de tre första vagnarna av passagerartåget uppgick till mellan 1 200 och 1 500 grader vid kollisionen.

Enligt BBC är det nu 57 personer som bekräftats döda.

Instängda i vagnarna

Räddningstjänst är på plats och söker efter människor som befaras vara instängda i vagnarna. Armén har kontaktats för att hjälpa till i räddningsarbetet, enligt grekiska myndigheter.

Två sjukhus i den närliggande staden Larissa, 38 mil norr om den grekiska huvudstaden Aten, har satts i beredskap.

Röda korsets blodgivartjänst kommer att finnas på plats på det största torget i Larissa under dagen och uppmanar människor att ta sig ditt för att donera blod till de skadade, rapporterar EPT.

”Vi har i nuläget inga uppgifter om skadade eller omkomna svenskar”, skriver svenska UD:s presstjänst i ett mejl till TT.

Föråldrat järnvägssystem

Det är ännu oklart vad som orsakat kollisionen, men enligt Reuters har Grekland ett föråldrat järnvägssystem. Många sträckor är enkelspåriga och automatiska signalsystem saknas fortfarande i flera områden.

Som en del av åtgärderna för att få bukt på skuldkrisen sålde Grekland sitt järnvägsbolag Trainose till Italien 2017.

Flera vagnar spårade ur i kollisionen mellan ett passagerartåg och ett godståg i norra Grekland på natten mot onsdag. Foto: Vaggelis Kousioras/AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.