Många unga lämnar Kroatien

Uppdaterad
Publicerad

När SVT:s korrespondent Samir Abu Eid besöker den lilla staden Ilok är gatorna öde, husen tomma och övergivna. Den fria arbetsmarknaden i EU öppnade en dörr för den unga befolkningen i Kroatien med drömmar om en högre levnadsstandard. I Ilok har en majoritet av stadens invånare lämnat sin hembygd för ett annat EU-land.

För många länder är en av de viktigaste frågorna i det kommande EU-valet migrationen, oron för invandring växer i Europa men det är istället utvandringen som skapar problem i Kroatien. När hela familjer utvandrar innebär det att skolor töms på elever och att lokala företag har svårt att hitta folk i de mindre samhällena. 

Den största anledningen till att de små byarna på Kroatiens landsbygd överges är den höga arbetslösheten, och det är de bättre betalda jobben som lockar de unga utomlands. Totalt beräknas cirka 500 000 kroater flyttat sedan EU inträdet 2013.  

Och i den lilla staden Ilok finns nu nästan bara äldre kvar. 

– Alla här känner sorg. Det finns inga människor här. När du går ut på en promenad stöter du aldrig på någon. Säger pensionären Nada Basic till SVT:s korrespondent Samir Abu Eid. 

Samir Abu Eid är numera delvis publikens korrespondent och har frågat tittarna vilka reportage de skulle vilja se inför EU-valet 26 maj. Vilket land vill du att Samir besöker? Vilken fråga vill du att vi belyser? 

Hör gärna av dig med tips och idéer! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.