Etiopiern Abdul Kader sitter i sin affär som är helt tömd på varor. Ingenting finns kvar. Foto: Johan Ripås/SVT

Mängder av affärer plundrade i Johannesburg

Uppdaterad
Publicerad

Affärsinnehavaren Abdul Kader sitter i sin affär som plundrades i natt i den fattiga stadsdelen Alexandra i Johannesburg. – Jag har förlorat allt. Jag vet inte vad jag ska göra, kanske åker jag hem till Etiopien, säger Abdul Kader till SVT.

Natten till i dag plundrades mängder av små affärer i de fattiga stadsdelarna i Johannesburg. Människor som betraktas som utlänningar är de som drabbas. SVT besöker Alexandra, den plats som var hårdast drabbad i natt.

– De valde min affär därför att jag är utlänning. Som det ser ut nu här i Alexandra kan jag inte driva någon affär. Det är för farligt, säger Abdul Kader.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Han sitter i sin affär som är helt tömd på varor. Ingenting finns kvar. 

– Allting är borta. Precis allting, säger Abdul Kader.

Driver butiken genom galler

Ett stycke längre ner på gatan håller Rafik Muhammed från Indien öppet i sin affär, men han säljer bara genom galler av rädsla för att plundringstågen ska drabba honom igen. 

– I går kom de hit. De var hundra stycken och stal massor, säger Rafik Muhammed.

”Utlänningarna kan dra åt helvete”

Nu fruktar många att plundringarna och våldet ska återkomma i natt. Stämningen är mycket spänd i området. Överallt drar män omkring i gäng berusade.

– Utlänningarna kan dra åt helvete, säger en man som är kraftigt berusad.

Bara några få polisbilar syns till i området och många känner att de inte får tillräckligt med skydd.

– Polisen gör ingenting. Om de kommer springer plundrarna bara iväg. Om jag har tur kommer plundrarna inte till min affär i natt, men om jag har otur kommer de. Jag kan inte göra någonting, säger Rafik Muhammed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Mer i ämnet