”När Putin talar från sin bunker är föreställningen absurd”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

När Rysslands president Putin sitter i sin bunker och talar till ett antal ryska potentater som är uppkopplade via tv-länk är föreställningen närmast absurd. Putin försöker övertyga sin publik, och alla ryssar som tittar på de statliga tv-kanalerna, att Ryssland står under attack från en illasinnad omvärld.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Det har han gjort länge, men den här gången är hans påståenden och språkbruk grövre än tidigare.

– De (väst) kommer nu att satsa på en så kallad femte kolonn, landsförrädare, säger presidenten under sändningen.

Han delar sedan ut rallarsvingar mot folk som tjänar sina pengar i Ryssland, men lever utomlands och inte ”kan vara utan sin gåslever och sina ostron, eller friare könsroller”.

– Väst försöker splittra vårt samhälle, spekulera om ryska förluster i Ukraina och att de sanktioner som införs kommer att få allvarliga konsekvenser. Och att målet är att genom femtekolonnare provocera fram en ”civil konfrontation” i avsikt att förstöra Ryssland, menar Putin.

Målar in sig i ett hörn

Om Putin och hans kumpaner faktiskt tror på det han säger är oklart. Men att han nu målar in sig i ett allt trängre retoriskt hörn är uppenbart. Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov, deltar också i det spel som lär få som konsekvens att Ryssland kommer att ha få vänner och militära allierade.

Att överfallet på Ukraina hittills inte har gett det resultat Kreml drömde om gör det hela än med komplicerat. Kanske är det därför Putin talar om femtekolonnare. Att propagandabilden som sprids av Kreml börjar tappa i trovärdighet, i alla fall lite. Då blir anfall bästa försvar, verkar Putin tycka.

- Vi kan skilja mellan riktiga patrioter å ena sidan och avskum och förrädare å den andra, som det bara är att spotta ut, som en liten fluga som hamnat i munnen. Det här kommer bara att stärka vårt land och vår förmåga att stå emot alla utmaningar, avslutar Putin.

Men vilken kontakt med den verkliga verkligheten som Putin har där han sitter i sin bunker och får det mesta av sin information från ja-sägare och nickedockor som inte vågar säga annat än det som Putin vill höra, det kan man ju fråga sig.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.