TV: Tsunami mot Grönland efter jordskalv – se förödelsen från vattenmassorna

Uppdaterad
Publicerad

En tsunami drabbade i går kväll Grönlands västkust efter ett jordskalv. Fyra personer saknas. Två personer har skadats allvarligt och sju personer har skadats lindrigt.
– Men många av dem som evakuerats är förstås chockade, säger polismästare Bjørn Tegner Bay vid Grönlandspolisen på en presskonferens.

Under lördag kväll drabbades Grönland av ett jordskalv på 4,0 i styrka, 30 kilometer norr om Nuugaatsiaq.

Stora vågor sköljde över Illorsuit och Uummannaq. Uummannaq ligger ungefär mitt på Grönlands västkust och närmare 60 mil norr om polcirkeln.

Värst drabbad är den lilla byn Nuugaatsiaq, där det enligt folkbokföringsregistret bor 101 personer.

Uppmanar: Hör av er

Polisen bekräftar på en presskonferens klockan 13.30 svensk tid på söndagen att fyra personer som bor i byn saknas. Två har också skadats allvarligt och sju lindrigt.

Polisen uppmanar därför alla som är folkbokförda i byn men befinner sig någon annanstans att höra av sig.

– Vi ber alla som bor i Nuugaatsiaq som befinner sig någon annanstans att kontakta myndigheterna, säger Bjørn Tegner Bay.

Elva hus i byn har sköljts i väg av vattnet. Många byggnader har skadats, bland annat byns elverk och byn saknar elektricitet.

Förödelse i kustbyar

78 personer har evakuerats från byn med helikopter. Polisen letar nu efter de 23 som ännu inte evakuerats. Av dem har fyra rapporterats som saknade.

Det grönländska medieföretaget KNR rapporterar om att översvämningarna har orsakat stor förödelse.

Oklart om någon dött

Grönlands vice premiärminister Sara Olsvig skriver på Twitter:

– Vi hoppas innerligt att det inte är några människoliv som gått till spillo i Nuugaatsiaq och Uummannaq-området. Vi följer arbetet och polis och övrig beredskap är i gång.

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver på Twitter att han har pratat med Grönlands premiärminister Kim Kielsen för att uttrycka sin sympati.

Kan vara kopplat till klimatförändringar

Man kommer med all säkerhet undersöka närmre varför det blev ett jordskalv just här, säger Martin Jakobsson, professor vid Institutionen för geologiska vetenskaper på Stockholms universitet till TT. Han understryker att man ännu inte vet orsaken till just denna jordbävning.

– Generellt kan man säga att när isarna drar sig tillbaka lättar det på trycket där de ligger. Då släpper spänningar i jordskorpan och det kan utlösa en hel del jordskalv, säger han.

– Om isarna fortsätter att dra sig tillbaka på Grönland och andra platser kan vi vänta oss mer aktivitet när det gäller jordbävningar.

Kan bli fler

Trine Dahl Jensen, forskare vid De Nationale Geologiske Undersøgelser för Danmark och Grönland säger till nyhetsbyrån Reuters att det inte är normalt med så stora jordskalv på Grönland .

– En kvalificerad gissning är att det har utlöst ett jordskred som har rasat ned i havet och utlöst en tsunami. Det har hänt förut, säger hon.

Hon varnar för att det kan bli både efterskalv och fler tsunamivågor.

Polisen uppmanar befolkningen runt de drabbade områdena att hålla sig borta från kusten.

– Risken för en ny översvämning är inte över, säger Bjørn Tegner Bay.

Polisen tackar på presskonferensen också alla frivilliga som ställt upp i räddningsarbetet. Bensinstationer låter människor som behöver fly upp i bergen tanka gratis och de som evakuerats till Uummannaq har inhysts i församlingshuset där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer