Ett massivt snöskred har blockerat vägen i Skillefjordbotn i nordligaste Norge. Foto: Tormund Thommassen/Privat

Människor isolerade efter stort snöskred i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort snöskred har inträffat i Fjordbukta i kommunen Alta i nordligaste Norge. Flera vägar är blockerade eller igensnöade och det är enligt polisen fara för fler skred. Röjningsarbetet väntas ta flera dagar och kommunen överväger att evakuera människor med båt.

– Vägen kommer att vara helt stängd till på torsdag, säger lavinexperten Trond Jøran Nilsen.

Ingen person ska ha dragits med i själva skredet, men ett stort antal människor kan inte ta sig från sina hem och stugor då mer än 300 meter av vägen spärras av snömassor som enligt polisen är 5-6 meter höga.

Beate Björgsdatter Devik-Lauritzen och hennes fem år gamla son är två av de drabbade och har inte kunnat lämna sitt hus sedan det första skredet på lördageftermiddagen.

”Farligt att gå ut”

– Vi får inte gå ut då snöskredet har dragit ned högspänningsledningarna och det kan vara farligt att närma sig skredområdet. Men vi har fortsatt ström i huset och håller oss inomhus, säger hon till SVT.

Kommunen överväger att evakuera människor sjövägen, men just nu går det inte.

– De som bor lite längre ut på längs fjorden kan ta sig till hamnen men just nu går det inga båtar.

Vägen öppnas tidigast torsdag

Trond Jøran Nilsen är lavinexpert vid Troms och Finnmarks län och säger att vädret gör det svårt att arbeta med att öppna vägen.

– Entreprenörerna kan inte vara ute och jobba i dag. Vi kommer som tidigast att kunna öppna den på torsdag och då med smal vägbana, på grund av väderprognosen, säger han.

Inte mindre än två laviner har inträffat i Skillefjord på mindre än en dag och hårt väder fyller på med mer snömängder. Väg 8830 mellan Storekorsnes och Mikkelsby har varit stängd sedan nästan ett dygn tillbaka.

– Det arbetas för fullt med att få vägen öppen igen, men enligt plogbilschauffören kan det dröja  flera dagar. Det blåser också ganska hårt, säger Beate Beate Björgsdatter Devik-Lauritzen.

150 invånare instängda

Längre söderut vid Veitastrond i Luster, i Sogn, var 150 invånare instängda under söndagen på grund av en blockerad väg.

– Vi har plogat och öppnat vägen igen, säger plogföraren Oddbjørn Molland till NRK.

Flera vägar behövde stängas på lördagskvällen på grund av jordskred och lavinrisk, inklusive riksväg 13 över Vikafjellet.

I västra Norge har också en varning skickats ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.