Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Säkerhetsstyrkor har tvångsförflyttat över tusen människor den här månaden till ökenområden intill Libyen och Algeriets gränser, enligt Human Rights Watch. Foto: SVT

Över tusen migranter tvångsförflyttade från Tunisien till ökenområden

Uppdaterad
Publicerad

EU har utlyst ett stöd på 105 miljoner euro till Tunisien för att stoppa migranter från att ta sig till Europa – men Human Rights Watch uppmanar nu unionen att hålla inne med pengarna. Detta efter rapporter om att fientligheten mot svarta afrikaner vuxit i landet de senaste månaderna. Nu vittnar personer om att de misshandlats, blivit av med jobb, kastats ut på gatan – och dumpats i öknen.

Tunisien har blivit ett nav för migranter och asylsökande som försöker ta sig till Europa. Men i Tunisien är de inte välkomna, inte heller i Algeriet eller Libyen.

Säkerhetsstyrkor har den här månaden tvångsförflyttat över tusen människor ut ur Tunisien till ett ökenområden intill Libyen och Algeriets gränser, enligt Human Rights Watch.

Medan kroppar fortsätter att spolas upp på Tunisiens stränder lämnas nu andra att dö i öknen.

”De lämnade oss utan vatten och mat i öknen och sa åt oss att gå” – hör vittnesmålen från ökenområdet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.