Foto: Scanpix.

”Mänsklig faktor” bakom Fukushima

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen sattes ett japanskt kärnkraftverk i gång för första gången sedan olyckan i mars 2011. Samtidigt kom uppgifter om att olyckan berodde på den mänskliga faktorn.

Jordskalv och tsunami, javisst. Men det var ändå mänskliga tillkortakommanden som låg bakom Fukushima-katastrofen 2011 konstateras i en svidande kritisk rapport i Japan.

Katastrofen ”kunde och borde ha förutsetts och förhindrats” och följderna kunde ha lindrats av ”mer effektiva” reaktioner, heter det bland annat i den rapport som det japanska parlamentets oberoende undersökningskommission offentliggjorde på torsdagen.

Fukushima

Kritiken är tung mot myndigheterna, dåvarande premiärministern Naoto Kan och energibolaget Tepco:

”Det står klart att olyckan berodde på den mänskliga faktorn. Regeringar, kontrollerande myndigheter och Tokyos energimyndighet saknade den ansvarskänsla som krävdes för att skydda människors liv samt samhället”.

Tusentals döda

Det var på fredagseftermiddagen den 11 mars 2011 som katastrofen kom. Ett jordskalv under havsytan följdes av gigantiska tsunamivågor som sköljde in över östra Japan. Stora fartyg stjälptes överända, hela småstäder utraderades och runt 20 000 människor omkom.

På Daichii-kärnkraftverket i Fukushima höll konsekvenserna på att bli ännu värre. Elavbrott slog ut kylsystemen med härdsmältor och explosioner som följd. Först åtta månader senare betecknades situationen som stabil.

Skalv-skadat?

I den 600 sidor långa parlamentsrapporten konstateras att felbeslut och försumlighet gjorde kraftverket oförberett på följderna av skalvet och vågorna. Utredarna utesluter inte att själva skalvet kan ha skadat reaktorerna, något som tidigare avfärdats av Tepco och myndigheterna. Därmed kan all kärnkraftssäkerhet i Japan ifrågasättas.

-Det här betyder att alla reaktorer i Japan är sårbara och behöver åtgärdas, kommenterar Jeffrey Kingston på Temple University i Tokyo för Reuters.

Rapportörerna föreslår skärpt kontroll av tillståndsmyndigheterna och en ordentlig översyn av krishanteringssystemet.

Samtidigt pekas också på djupt rotade orsaker.

”Det här var en katastrof som var 'Made in Japan'. Dess grundläggande orsaker kan hittas i den japanska kulturens sedvanor: vår reflexmässiga lydnad, vår ovilja att ifrågasätta auktoriteter, vår hängivenhet. Hade andra japaner varit i de ansvarigas skor så hade resultatet mycket väl kunnat bli det samma”, skriver utredarnas ordförande Kiyoshi Kurakawa.

Fakta

Japan den 11 mars 2011

Den 11 mars 2011 klockan 14.46, lokal tid, inträffade ett jordskalv uppmätt till 9,0 utanför den japanska huvudön Honshus Stillahavskust. Skalvet orsakade en tsunamivåg som på sin högsta punkt var 23 meter hög och orsakade enorm förödelse längs kusten.

Omkring 20 000 människor har antingen konstaterats döda eller saknas fortfarande.

Kärnkraftverket Fukushima Daiichi träffades av en runt 15 meter hög våg. Det ledde till den största kärnkraftskatastrofen sedan Tjernobyl, med flera partiella härdsmältor och explosioner. En zon med flera mils radie runt kärnkraftverket är fortfarande utrymd.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fukushima

Mer i ämnet