Mansonmord fascinerar fortfarande

Uppdaterad
Publicerad

Brotten skapade rubriker runt hela världen, vände upp och ner på Hollywood och orsakade ett abrupt slut på 60-talets ljusa hippietid. Trots att 40 år har gått sedan Mansonfamiljen utförde sina bestialiska mord är fascinationen för dåden lika stor som då.

Scott Michaels, som driver sightseeingturen ”Helter Skelter” som specifikt handlar bara om denna massaker, säger att Charles Manson-morden har nått ikonstatus.

-Det var en skräckhistoria, fast på riktigt, säger Michaels.

Offren var flotta, unga och glamourösa och historien hade allt som behövdes för att folk skulle bli besatta av dåden.

-Det skrämde skiten ur Los Angeles. Hela staden var i kaos och sedan upptäcktes det att gärningsmännen bara var barn. Dåden upphörde aldrig att chocka genom hela rättegången, säger han.

Ville starta raskrig

Tidens gång har inte gjort detaljerna mindre chockerande och makabra.

Manson, som under rättegången beskrevs som en knarkande enstöring med hypnotiserande förmågor, beordrade sina anhängare att utföra mord i vita, välbärgade områden. Hans mål var att starta ett apokalyptiskt raskrig, som på något sätt skulle leda till att han själv fick världsherraväldet.

Även om Mansonfamiljen anklagades för nio mord, är det främst de sju mellan den 9 och 10 augusti 1969 som associeras allra mest med gruppen.

Gravida Sharon Tate mördades

Bland offren fanns den 26-åriga skådespelerskan Sharon Tate som var gift med filmregissören Roman Polanski och gravid i åttonde månaden. Hon vädjade för sitt ofödda barns liv men höggs ihjäl utan nåd ihjäl.

Tate dog tillsammans med fyra andra personer i sitt hem i Hollywood Hills när fyra medlemmar i Mansonfamiljen – Charles ”Tex” Watson, Susan Atkins, Patricia Krenwinkel och Linda Kasabian – slog till.

Atkins använde en handduk, doppad i Tates blod, för att skriva ”svin” på familjens ytterdörr.

Natten därpå slog Manson och sex andra till hemma hos affärsmannen Leno LaBianca och dödade både honom och hans fru Rosemary.

Hippietidens slut

Den brittiska journalisten Ivor Davis hävdar att morden blev ”dagen då 60-talet dog”.

-Det var Haight-Ashburys tid, Woodstock, kärlek och fred, krama din granne, älska med din granne, var otrogen med din granne. Och sedan kom Manson och det blev ”Mörda din granne”, säger Davis.

Han hävdar att morden också utrotade ”en hel generation – en känsla och en stämning”.

Från början förstod inte polisen hur morden hängde ihop, men så småningom fälldes Manson och hans anhängare Atkins, Watson, Krenwinkel och Leslie Van Houten och dömdes till döden. Dödsstraffen omvandlades senare till livstids fängelse.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.