Marco Gutierrez grundare av ”Latinos for Trump” Foto: Rebecca Randhawa/SVT

Marco Gutierrez kampanjar för ”team Trump”

Uppdaterad
Publicerad

En övervägande majoritet av väljargruppen latinos i USA röstar på demokraterna, men inte alla. SVT har träffat grundaren av ”Latinos for Trump” i Kalifornien.

Det är en solig lördagsförmiddag i Berkeley, Kalifornien. I Martin Luther King-parken har en grupp på ett tiotal personer som kallar sig för ”Latinos for Trump” samlats tillsammans med svarta och transpersoner, med samma åsikter. 

Marco Gutierrez är en av få så kallade latinos i San Francisco-området som kampanjar för ”team Trump”, inför mellanårsvalet i USA. För att få maximal uppmärksamhet har han och andra republikaner valt att manifestera i studentstaden Berkeley, där det finns många vänstergrupper.

Marco Gutierrez grundare av ”Latinos for Trump” Foto: Andreas Zernell/SVT

Trump-anhängarna har med sig banderoller där det bland annat står ”Make America great again”, presidentens världskända slogan.

Foto: Andreas Zernell/SVT

Ett tiotal motdemonstranter, som efter någon timme blir till ett hundratal, skanderar ”Trump är en rasist” och ”Berkeley är en migrantstad”, medan Trump-anhängarna svarar ”kommunister”  tillbaka. Båda sidor har framme sina mobilkameror och det filmas hej vilt.

Flera gripanden

Allt fler poliser med kravallutrustning kommer till platsen, en helikopter börjar hovra över parken. Några meter bort, bakom en avspärrning, hörs plötsligt flera höga smällar. Några motdemonstranter kastar någon form av brandraketer. En man spottar mot en Trump-anhängare och plötsligt blir det våldsamt, några personer faller till marken. Polisen går in och separerar grupperna.

Foto: Andreas Zernell/SVT

Dagen innan var Marco på en annan pro-Trump demonstration i Portland. Han håller den mexikanska landslagströja i handen. Den hade han på sig på vägen till Berkeley, men bytte till en Trump t-shirt när han kom fram. 

– Jag var rädd att de skulle hoppa på mig på spårvagnen, säger han.

En handfull demonstranter grips och förs iväg från platsen. Det lugnar snabbt ned sig, folk börjar lämna parken och det bildas små grupper där presidenten högljutt diskuteras.

Motdemonstranterna är många fler Foto: Andreas Zernell/SVT

Kom till USA som illegal invandrare från Mexiko

Som 17-åring kom Marco som illegal invandrare till USA från Mexiko, tillsammans med sina föräldrar. De kom hit för att arbeta och i dag är han amerikansk medborgare. Han jobbar inom fastighetsbranschen men förlorade nästan allt under finanskrisen. 

-Jag var miljonär och levde den amerikanska drömmen men blev bankrutt 2008. När jag hörde Trump tala om att få hit fler jobb och stärka ekonomin, var det som musik för mina öron. 

För att stödja Donald Trumps presidentkampanj, var Marco med och startade gruppen ”Latinos for Trump” i sociala medier. Under en period var han också rådgivare åt Trump-administrationen. 

Stor uppmärksamhet efter TV-intervju

Marco stödjer presidentens planer på en mur vid gränsen mot Mexiko och i en uppmärksammad intervju i tv-kanalen MSNBC innan valet 2016 sa han:

”Min kultur är en mycket dominerande kultur, och det orsakar problem. Om du inte gör något med det, kommer vi att ha tacotrucks i varje gatuhörn.”

Uttalandet fick stor uppmärksamhet i USA. Marco förlorade kunder och delar av hans familj ville inte ha med honom att göra längre. Trots det har engagemanget fortsatt. Han åker på olika pro-Trumpmöten, streamar direkt med mobilen och lägger upp i gruppen. Egentligen skulle han vilja bli politiker men tror att stödet för Trump är för lågt i Kalifornien.

– Men vi är nog fler än vad folk tror. Många har inte kommit ut ur garderoben ännu, säger han och ler.

”Tacotrucks i varje gatuhörn”

Under ett träd i parken i Berkely hamnar han i en diskussion med en kvinna med texten ”Fuck white supremacy” på t-shirten. Hon förstår inte hur han med sin bakgrund kan stödja presidenten. Marco ler och säger att den stärkta ekonomin gynnat honom och hans kunder. 

Fler personer kastar sig in i samtalet och tycker att han är självisk.

– Du kanske inte bryr dig om nått men det gör vi, säger en ung kvinna som är märkbart upprörd.

Foto: Andreas Zernell/SVT

-Om du är törstig måste du dricka själv först, innan du kan hjälpa andra. Vi har problem i det här landet som vi måste fixa. Annars får vi tacotrucks i varje gatuhörn, säger Marco till SVT och upprepar sin nu kända slogan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.