Utrikesminister Margot Wallström (S) i kvällens aktuellt. Foto: SVT

Margot Wallström efter Trumps Iran-besked: Bådar inte gott

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen kom beskedet att USA som väntat drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran.

– Det här bådar inte gott för situationen i den här regionen eller för världen, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen.

Hon ser ökad oro i Mellanöstern som följd på beskedet, bland annat på den arabiska halvön.

– Till exempel Jemen behöver inte mer av spänningar mellan Saudiarabien och Iran eller Israel eller Iran, säger Margot Wallström i kvällens Aktuellt.

Irans atomenergiprogram

Hon ser ett scenario där risken finns för att Iran också lämnar avtalet.

”Sätter handklovar”

– Man ska komma ihåg att det här är en kärnteknisk överenskommelse med Iran som har förberetts under mer än tio års tid, och förhandlats under många år. Och den sätter, som någon har sagt, handklovar på Iran för att utveckla kärnvapen. Och det finns en effektiv kontrollmekanism som används och fungerar fullt ut just nu.

Ett av skälen till att USA lämnade Iranavtalet var för att Donald Trump ansåg att det innebar att Iran på sikt kunde utveckla kärnvapen, något som han sade på dagens presskonferens. En verklighetsbeskrivning som Margot Wallström inte håller med om.

”Inte sett hans förhandlingsförmåga”

– Har man varit med i internationella förhandlingar så vet man att det handlar om att man skaffar sig en plattform och bygger förtroende med dem man ska förhandla med. Det här var ett avtal som vi vet att Iran har levt upp till.

– Det här bådar illa också för hur vi ska samarbeta med USA. Och än så länga har vi inte sett resultatet av hans omtalade förhandlingsförmåga, säger Margot Wallström om Donald Trump.

Uppmanar Iran att stanna

Utrikesministern säger att hon vill se att Iran stannar i avtalet med de fyra kvarvarande länderna, trots att USA nu gått ur det.

– Vi måste analysera det här inom EU och vi uppmanar Iran att hålla sig kvar vid det här kärnavtalet.

Fakta: Iranavtalet

Iranavtalet, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA), är ett avtal mellan Iran och en grupp länder bestående av de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien) och Tyskland, samt EU.

Avtalet, som undertecknades i Wien 14 juli 2015, syftar till att öka insynen i Irans kärnenergiprogram och förhindra landet att utveckla kärnvapen.

Utöver att begränsa Irans kärnenergiprogram och öppna upp landets kärnenergianläggningar för Internationella atomenergiorganet IAEA handlar avtalet även om att olika internationella sanktioner mot Iran ska hävas.

Källa: NE/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Irans atomenergiprogram

Mer i ämnet