Margot Wallströms möte med Kongos våldtagna kvinnor

Publicerad

Våldtäkt som vapen i krig drabbar hundratusentals kvinnor. Nu uttalar FN att våldtäkt i krig och konflikt ska stoppas och betraktas som värsta formen av tortyr och ett krigsbrott. Margot Wallström är den som ansvarar för att detta omsätts i praktiken. SVT:s utsända Marika Griehsel träffade henne för Agendas räkning under ett känslosamt möte med kvinnor i det krigshärjade Kongo.

Margot Wallström reste till det område där 300 kvinnor i somras utsattes för rebellernas utstuderade grymheter, våldtäkt och förnedring.

När Margot Wallström kom till en av byarna ställdes hon genast inför förtvivlade kvinnor.

”Hur ska de överleva?”
-Många kvinnor har blivit våldtagna och är gravida. Hur ska de överleva? Vi måste kunna sälja våra grödor för att få pengar till barnen. Vi har inte ens råd att skicka våra barn till skolan, säger en kvinna.

Det krävs mycket mod för att stiga fram i offentligheten och berätta för en främling. Många våldtagna kvinnor har förskjutits av sina egna familjer. De överlever med sönderslitna underliv, i många fall hiv-smittade.

Konsekvenserna av det 16 år långa inbördeskriget i Kongo är katastrofala. Sex miljoner har mist livet framför allt på grund av hunger och sjukdomar, två miljoner är på flykt och en halv miljon kvinnor har våldtagits i en medveten strategi för att förgöra hela samhällen.

”Vi lider”
Förtroendet för FN:s närvaro är lågt. Attackerna i somras i byarna runt staden Walikale skedde trots att den närmaste FN-basen bara ligger 30 kilometer bort.

-Unga män våldför sig på kvinnor som är lika gamla som jag. Det är en skam. Vi vet att FN har ansvar för hela världen. FN måste skydda och göra sig av med de dåliga människorna. Vi kom till dig, då du är kvinna. Du kommer till oss som representant för hela världen. Gör allt du kan för att bli av med de dåliga människorna. Vi lider. Du är mamma, vi lider så enormt. Må Gud hjälpa dig att hjälpa oss att bli av med dem, mitt barn, säger en äldre våldtäktsdrabbad kvinna till Margot Wallström i ett oerhört laddat möte.

Margot Wallström brister i tårar men samlar sig och säger:

-Nu är det dags att torka tårarna. Det är dags att vi agerar.

Våldtäkten som vapen i konflikter har placerats högst upp på dagordningen i FN.

-Nu måste det politiska ledarskapet i Kongo mobiliseras. Kongos egen regering måste på ett helt annat sätt visa att de menar allvar med att bekämpa det sexuella våldet, säger Wallström.

-Varje försök att skapa fred kommer att bli så mycket svårare om inte förnedringen av kvinnor upphör, för kvinnorna är Kongos stöttepelare, säger Wallström i Agenda.

Viktigt steg
En liten ljusglimt i det kompakta mörkret var att FN-styrkorna under Wallströms besök lyckades fånga en av de män som var skyldiga till massvåldtäkten i somras.

-Det var ett väldigt viktigt steg att FN-trupperna kunde fånga in honom. Det måste vi göra för att få slut på straffriheten. Det råder nästan total amnesti och straffrihet för den här typen av brott.

FN ska nu använda alla tillgängliga påtryckningsmedel för att pressa regeringen i Kongo till att ta våldtäkterna på allvar.

Marika Griehsel, Thomas Larsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.