Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Privat/SVT

Marina på Rhodos: ”Jag är rädd såklart”

Uppdaterad
Publicerad

I nära en vecka har skogsbränderna rasat på Rhodos. En av de drabbade är svenska Marina Korkida som fick lämna byn hon bor i när branden började komma allt närmare och aska regnade från skyn.

– Vi blev evakuerade för tre dagar sedan. De säger att de har kontroll, men vänder elden är det lätt att den går mot vår by. Jag är rädd såklart, säger hon.

I Laerma på Rhodos har omkring 3 000–4 000 hektar av skogen eldhärjats. Marina Korkida från Borås har bott på ön i över 25 år och beskriver området och skogen däromkring som Rhodos hjärta. Hon brukar själv ta med sig turister dit för sina turer.

I sex dagar har räddningstjänst och volontärer kämpat med att släcka elden, men fortfarande pyr det ur jorden. Marinas man och söner är några av de som hjälper till i arbetet. Kanske behöver de hålla på i flera veckor, säger hon.

Bränder vid Medelhavet

– Jag är väldigt orolig. Som det ser ut nu finns det ingen ände på det här. De kan ju inte släcka elden. Vi behöver mer hjälp, säger hon.

Hör Marina Korkida berätta mer om situationen på Rhodos i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder vid Medelhavet

Mer i ämnet