Nu är förhållandet sämre

Marine Le Pen bryter med sin far

Uppdaterad
Publicerad

Nu bryter högerpopulistiska Nationella fronten i Frankrike definitivt med sin grundare Jean-Marie Le Pen. Orsak: Bland annat antisemitiska uttalanden.

Brottet med Le Pen ska vara ”fullständigt och definitivt”. Det är partiets vice ordförande Florian Phillipot som meddelar detta på Twitter.

Också partiledaren, hans dotter Marine Le Pen har meddelat att hon tänker motarbeta sin 86-årige fars planer på att ställa upp i franska regionalval i december, skriver till exempel Le Monde.

Gaskamrar

Orsaken till konflikten är uttalanden som Jean-Marie Le Pen gjort om bland annat nazisternas gaskamrar som han kallat ”en detalj i historien”. Det är uttalanden som han har gjort flera gånger tidigare.

Men nu skulle det alltså ha blivit för mycket för hans dotter och hennes partiledning. Hans ställning som hedersordförande gör att han inte kan ägna sig åt sådana provokationer, anser Marine Le Pen.

Det handlar om att hennes far håller på att förstör sin dotters chanser att vinna det franska presidentvalet 2017. Marine Le Pen vill bli rumsren innan dess och kunna visa upp sig som en partiledare ”vilken som helst”.

Stöd åt nazisamarbete

Hennes far ska dessutom ha intervjuats av den högerextremistiska tidskriften Rivarol. I intervjun försvarade han marskalk Philippe Pétin som samarbetade med de ockuperande tyska nazisterna när han styrde den så kallade Vichy-regimen, som ju i praktiken var en tysk lydstat.

Marine Le Pen menar att hon genom sitt avståndstagande skyddar partiets  intressen. Jean-Marie Le Pen ska även ha kallat sin dotter för förrädare sedan hon kritiserat hans uttalanden om gaskamrarna.

Redan tidigare har Jean-Marie Le Pens uttalanden varit en belastning för dotterns parti. Det handlar om en rad uttalanden som har med nazism, antisemitism och den franska hållningen under andra världskriget.

Hot om åtal

Efter Le Pens senaste uttalanden har åklagaren inlett förundersökningar för att Le Pen förnekat brott mot mänskligheten, vilket är straffbelagt i Franke. Han har redan dussintals gånger dömts för detta.

Marine Le Pens mål är att – säger hon – ”avdemonisera” partiet, alltså göra det mera rumsrent för att göra partiet valbart för främst borgerliga väljare. Antisemitism och rent öppen främlingsfientlighet ska – påstår hon – vara tabu i partiet.

Partiet grundades en gång bland annat på initiativ av den nyfascistiska sammanslutningen Ordre Nouveau (Ny ordning) som hade medlemmar som samarbetat med nazisterna. Partiet har alltså sina rötter i ett dystert förflutet som Marine Le Pen vill få väljarna att glömma idag.

Flera medlemmar som har uttalat sig rasistiskt har Marine Le Pen därför uteslutit ur partiet. Allt för att förbereda presidentvalet.

Bättre utsikter

Utsikterna för Marine Le Pen att bli president 2017 är bättre än när hon ställde upp 2012, då hon fick nära 18 procent av rösterna.

Vid EU-valen i maj 2014 blev Nationella fronten för första gången största parti i Frankrike. Vid regionalvalen i mars i år fick partiet 22 parti i den andra valomgången och blev näst största politiska kraft, efter det borgerliga UMP med allierade, men för det regerande socialistpartiet.

Allt beror dock på vem som blir hennes motståndare. I ett normalt presidentval skulle de siffror hon hittills uppnått inte räcka för en vinst. Det finns dock bedömare som ändå spekulerar i att hon skulle kunna vinna 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.