Front Nationals partiledare Marine Le Pen. Foto: TT

Marine Le Pen: ”Enighet en miserabel politisk manöver”

Publicerad

På söndag kommer företrädare för nästan alla Frankrikes politiska partier att delta i en manifestation mot attacken mot Charlie Hebdo. Den enda som inte har bjudits in att medverka är Front Nationals Marine Le Pen. – En miserabel politisk manöver, svarar Le Pen, som också åter lyfter frågan om återinfört dödsstraff i landet.

Dagen efter det blodiga attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, där 12 människor dödades, börjar politikerna i Frankrike göra mer konkreta uttalanden om händelsen.

Torsdagen är av president François Hollande utlyst till nationell sorgedag. Medan gårdagen präglades av politisk enighet och kondoleanser till offren och deras anhöriga görs i dag även politiska utspel.

Rivalerna enas mot terrorn

Frankrikes president François Hollande träffade i morse ex-presidenten Nicolas Sarkozy i presidentpalatset Élysée. Mötet ska ha varit kort och koncist och avhandlat säkerhetsåtgärder, en otvivelaktig enighet och kommande manifestationer, enligt Le Mondes politikreporter Revault d'Allones.

Hollande och Sarkozy är annars politiska rivaler, ledare för landets största vänster- respektive högerparti. Efter dådet i går har de tydligt visat en enad front, liksom ledare för övriga politiska partier i landet.

Under fredagen kommer ledare för övriga stora politiska partier att göra liknande besök i Élyséepalatset, bland dem högerpopulistiska Front Nationals ledare Marine Le Pen.

Gemensam marsch – utan Le Pen

På söndag anordnas även en politiskt gränsöverskridande manifestation i Frankrike mot det blodiga attentatet, en så kallad ”marche rébublicaine”, ungefär ”marsch för republiken Frankrike”. Gemensamma initiativtagare är landets rödgröna partier, som även har bjudit in landets stora högerpartier. Däremot har inte Front National fått någon inbjudan att delta.

Detta har fått partiledare Marine Le Pen att gå i taket.

– Det är i och med detta tydligt, maskerna faller. Den nationella enigheten är en miserabel politisk manöver. Det är politik på lägsta nivå, det är ömkansvärt, säger Le Pen till tidningen Le Monde

”En av organisationerna som söndrar landet”

– Allt detta är ett försök att förskjuta den enda politiska rörelse som inte har något som helst ansvar för den rådande situationen, fortsätter Le Pen och anklagar de andra partierna för att ägna sig åt röstfiske.

François Lamy är ansvarig för manifestationen hos regeringspartiet Parti socialiste. Han menar att det aldrig fanns på tapeten att bjuda in Front National.

– [Partiet är] en av organisationerna som söndrar landet, stigmatiserar våra muslimska medborgare och spelar på rädslor, säger Lamy till Le Monde.

Vill ha omröstning om dödsstraff

Marine Le Pen har dagen efter attacken i intervjuer tagit upp sin tidigare kända önskan om att återinföra dödsstraff i Frankrike. Om hon väljs till president lovar hon att genomföra en folkomröstning i frågan.

– Jag vill erbjuda fransmännen en folkomröstning om dödsstraff. Personligen anser jag att denna möjlighet måste finnas i vår juridiska arsenal, säger Le Pen till tv-kanalen France 2.

I intervjun tar hon även upp sitt partis förslag om skärpta gränskontroller och ökade medel till polisen, och beklagar sig över ”nationens förfall”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet