Mario Draghi meddelade under torsdagen att han vill avgå som premiärminister. Foto: TT

Italiens premiärminister Mario Draghi har meddelat sin avgång

Uppdaterad
Publicerad

Italiens premiärminister Mario Draghi har lämnat in sin avskedsansökan till presidenten Sergio Mattarella, rapporterar Reuters. Enligt TT väntas han nu leda en övergångsregering fram till ett förväntat nyval i höst.

På onsdagen vann Draghi en förtroendeomröstning i det italienska parlamentet -  trots att tre koalitionspartier, Lega, Forza Italia och Femstjärnerörelsen, valde att bojkotta. Det enda större parti i regeringskoalitionen som ställde sig bakom Draghi var socialdemokratiska Demokratiska partiet. Han har tidigare krävt ett stort stöd från ledamöterna för att fortsätta som premiärminister

På torsdagsmorgonen bekräftade Draghi för underhuset att han skulle möta presidenten för att meddela sin avgång. Senare på förmiddagen lämnade han in sin avskedsansökan till Mattarella,.

Ville avgå förra veckan

Redan förra veckan meddelade Draghi presidenten, efter en omröstning om ett ekonomiskt stödpaket, att han ville avgå som premiärminister. Han upplevde att stödet för honom inte var tillräckligt då Femstjärnerörelsen avstod från att delta. Under mötet övertalades dock Draghi av president Mattarella att sitta kvar som premiärminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.