Foto: Köpenhamns Zoo

Marius blir lejonmat – trots att han är frisk

Uppdaterad
Publicerad

Köpenhamns zoo har bestämt att den fullt friska giraffen Marius ska avlivas. Beslutet möter nu stark kritik i Danmark.

På söndag kommer den fullt friska hangiraffen Marius att skjutas med en bultpistol, skriver Ekstrabladet. Orsaken till det dramatiska beslutet är att Köpenhamns Zoo ingår i ett europeiskt avelsprogram för sunda djur i djurparkerna. Avlivningen av Marius sker för att undvika inavel bland girafferna, hävdar djurparksledningen.

Obduceras offentligt

Beslutet har mött kraftig kritik i Danmark. Inte minst därför att Marius är fullt frisk, men också för att djurparken kommer att obducera honom offentligt. Och när beskedet kom att Marius dessutom kommer att sluta sitt liv som lejonmat höjdes rösterna ytterligare.

– Det kommer att finnas möjlighet för alla som besöker djurparken på söndag att bevittna obduktionen. Vi gör det här för dem som är specialintresserade. Giraffer är ett ovanligt djur, säger presstalesmannen Tobias Stenbaek Bro till SVT Nyheter.

”Ingen framtid för honom”

Enligt Bengt Holst, en av cheferna på Köpenhamns Zoo finns det varken någon möjlighet att kastrera Marius, släppa ut honom i friheten eller flytta honom till ett annat zoo.

– Det finns ingen framtid och ingen roll för honom, säger han till Ekstrabladet.

Avlivningen planeras till klockan tio på söndag morgon. Därefter väntas ett skrovmål för lejonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.