Foto: TT

Marscherar för klimatet – i Sverige och världen över

Uppdaterad
Publicerad

I Sydney hölls en av de största miljömarscherna under helgen. Där manade runt 50.000 personer världens ledare till handling mot klimathotet. I flera svenska städer hölls också demonstrationer, likaså i Paris där det stora klimatmötet inleds i morgon.

I städer som Rio de Janeiro, New York, Seoul och Mexico City samlades människor för att visa världens ledare att miljön är en de avgörande samhällsfrågorna.

Kampanjen genomfördes inför FN:s stora klimatkonferens i Paris som inleds på måndagen. Ungefär 150 av världens mäktigaste ledare kommer att vara där och syftet är att ledarna ska komma överens om en världsomfattande pakt för att hejda klimatförändringarna.

Tusen i Stockholm

I Stockholm beräknades tusen personer ha samlats på Norra latins skolgård för att lyssna på tal och musikuppträdanden.

– Det viktigaste är att visa att det finns en folklig opinion, att trycket finns på gatorna att folk går ut och säger vad de står för, säger Jonas Baane, talesperson nätverket Klimataktion.

Han menar att oavsett vad politikerna kommer fram till i Paris så har arbetet med att sätta fokus på klimatfrågor ökat.

– Vare sig politikerna kommer fram till något eller inte så har folket och klimatrörelsen fått energi att driva klimatfrågan framåt och få den att sippra upp genom hela samhället.

Tusentals i Göteborg

Flera organisationer stod bakom demonstrationen i Göteborg, bland annat Svenska kyrkan, fackföreningar och studentorganisationer. Flera tusen går tågade genom Göteborgs gator för att visa vad de tycker.

– Vi vill visa politiker, media och allmänhet att det är väldigt många människor över hela samhällsspektrat som oroar sig för klimatet, som inte är rädda för en klimatmässigt hållbar framtid, säger en av arrangörerna Dan Bäckström.

Paris demonstrerar med skor

I Paris, där det globala klimatmötet alltså går av stapeln de närmaste två veckorna, var det inte tillåtet att samlas för att demonstrera risken för terrordåd.

Men människor på plats fann andra sätt att protestera. Tusentals människor bildade en mänsklig kedja genom Paris nära platserna där terroristerna slog till. Och i stället för att marschera hade ungefär 20.000 skor lämnats på Place de la République för att markera frånvarande demonstranter. Ett av paren har lämnats av FN-chefen Ban Ki-Moon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet