Marte får rättshjälp av norska staten

Uppdaterad
Publicerad

24-åriga Marte Deborah Dalelv ska få fri rättshjälp från norska staten. I tisdags dömdes hon till 16 månaders fängelse för bland annat sex utanför äktenskapet sedan hon anmält en våldtäkt.

Norges utrikesminister Espen Barth Eide har själv engagerat sig i saken och lovat att följa fallet tills dess Marte Deborah Dalelv kan återvända till Norge.

Marte, som jobbade åt inredningsföretaget Al Mana Interior i Qatar, blev enligt egen utsago våldtagen av en kollega på en jobbresa till Dubai. Hon anmälde saken till polis, varefter hon förhördes och så småningom åtalades och dömdes för sex utanför äktenskapet, för att ha druckit alkohol och för att ha avlagt falskt vittnesbörd.

Hon har överklagat domen men först i september kommer domstolen att ta upp hennes fall eftersom det är sommarstängt i augusti.

Under tiden har Marte fått sitt pass beslagtaget och får inte lämna landet. Hon har också fått sparken från sitt jobb, något som företaget fått mycket kritik för. Drygt en månad efter våldtäktsanmälan fick hon uppsägningsbrevet som VG har tagit del av:

”Anställningen avslutas på grund av oacceptabelt och opassande uppträdande på din sista arbetsresa till Dubai, något som resulterat i ett gripande av polisen i Förenade Arabemiraten.”

Men på söndagen uppgav en talesperson för företaget i ett pressmeddelande att man har varit ett stöd för Marte i den inledande rättsprocessen och även är beredd att ställa upp med hjälp även vid förhandlingarna i september.

Företaget uppger att anledningen till att hon fick sparken var att hon bröt kontakten med sin arbetsgivare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.