Märtha Louise med maken Ari Behn. Foto: TT

Märtha Louise och Behn skiljer sig

Uppdaterad
Publicerad

Prinsessan Märtha Louise och Ari Behn ska skiljas efter 14 års äktenskap, meddelar det norska kungahuset. Paret har tre döttrar.

Prinsessan Märtha Louise är nummer fyra i tronföljdsordningen.

Hon beskriver det som sorgligt att de båda inte kan fortsätta att ”vandra fram på vägen tillsammans på det sätt vi brukade”.

– Vi har som så många vuxit isär. Det är fruktansvärt att uppleva att det inte finns något mer vi kan göra, säger Märtha Louise i ett uttalande på norska kungahusets hemsida.

”Många berörs av detta”

Även kungaparet berörs av uppbrottet.

– Det är många som berörs när ett äktenskap upplöses. Det är smärtsamt och tråkigt, också för oss omkring, säger kung Harald och drottning Sonja i en kommentar.

– Vi tycker om Ari och är tacksamma över allt vi som familj har upplevt tillsammans. Vi vill ha en bra relation med Ari också i framtiden, säger kungaparet.

”Krumsprång vi aldrig förutsett”

Märtha Louise skriver att ”livet går inte alltid på räls”, något både hon och Ari erfarit.

– Allra tydligast blir det nu när livet har gjort några krumsprång vi aldrig förutsett. Vi avslutar äktenskapet, men fortsätter tillsammans som föräldrar, säger prinsessan.

”Likheter med Madeleine och Chris”

Hovexperten Sten Hedman säger till TT att han ”inte är helt överraskad”.

– Det är två väldigt speciella personligheter, fria personligheter, som förenades. En tid fanns det norrmän som diskuterade om inte han är för speciell för att bli del av kungafamiljen. Själv blev jag förvånad över att han ville gifta sig med en prinsessa, med allt vad det innebär, säger Hedman.

– Deras situation har lite likheter med prinsessan Madeleine och Chris, säger han.

När det gäller skilsmässor inom kungliga relationer menar han att det var brittiska Charles och Diana som ”bröt isen”.

– Före dem var det otänkbart att en prins eller prinsessa skulle skilja sig. Men en kung lär vi väl aldrig få se skilja sig. Men man ska aldrig säga aldrig, säger Sten Hedman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer