Till vänster: polismän på militärfordon som användes i det misslyckade kuppförsöket 2016. Till höger: President Erdogan torkar tårar under en ceremoni på årsdagen av kuppförsöket. Foto: TT

Massavskedanden inför årsdag av kuppförsök

Uppdaterad
Publicerad

Den turkiska regeringen avskedar tusentals poliser, myndighetstjänstemän och akademiker, enligt en kungörelse som publicerades på fredagen.

Totalt avskedas över 7.000 offentliganställda, däribland 2.303 poliser och 302 akademiker från universitet runt om i landet. Dessutom fråntas 342 pensionerade officerare och soldater sina militära gradbeteckningar.

Beskedet kommer en dag före årsdagen av fjolårets misslyckade kuppförsök. Landets president Recep Tayyip Erdogan har fått hård kritik för att ha utnyttjat den avvärjda kuppen för att göra sig av med obekväma röster och oppositionella krafter.

LÄS MER: Därför misslyckades statskuppen i Turkiet

Sedan tidigare har omkring 50.000 personer gripits och över 100.000 sparkats eller stängts av från sina jobb efter att ha anklagats för inblandning i kuppförsöket eller samröre med Gülenrörelsen, som påstås ha legat bakom kuppen.

”Vi räddar Turkiets demokrati”

Turkiets vice premiärminister, Mehmet Simsek, har i en intervju med BBC:s Turkiet-korrespondent Mark Lowen sagt att den turkiska staten inte har gjort något fel i sitt agerande efter kuppförsöket.

– Vi räddar faktiskt Turkiets demokrati, rättssäkerhet och framtid från ett makthungrigt kriminellt nätverk, säger Simsek och syftar på Gülenrörelsen.

LÄS MER: Amnesty: Över 100 000 ”utrensade” i Turkiet

Simsek får också frågan om hur den turkiska staten kan avskeda människor utan anledning och fängsla journalister.

– Varför utgår ni inte ifrån att Turkiet är oskyldigt tills motsatsen bevisas? Turkiet förtjänar empati, landet har gått igenom mycket. I slutändan kommer ni se att demokrati och domstolsväsendet fungerar här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.