Massgripanden efter räd mot italiensk maffia

Uppdaterad
Publicerad

Ett 90-tal personer har gripits efter en samordnad europeisk polisinsats mot den ökända Ndrangheta-maffian. De gripna misstänks bland annat för droghandel, pengatvätt och mutbrott, uppger italiensk polis.

Ett hundratal poliser i Tyskland, Italien, Belgien och Nederländerna kunde genom organiserade tillslag på onsdagen gripa minst 84 personer med kopplingar till Ndrangheta-maffian, som har sin bas i Kalabrien i södra Italien.

De allra flesta av dessa, ett 40-tal, greps i Italien, och ett 20-tal i Tyskland.

Räderna var kulmen på den så kallade Pollino-utredningen, som riktar sig mot Ndrangheta-maffian och sjösattes 2016.

Mer än tre ton kokain beslagtaget

De gripna är misstänkta för alltifrån droghandel, pengatvätt, mutbrott och våld, enligt italiensk polis och Eurojust, som ska förstärka samarbetet mot grov gränsöverskridande brottslighet.

– Gruppen kontrollerar en betydande mängd av Europas kokainhandel, sade den nederländske åklagaren Fred Westerbeke på Eurojust presskonferens i Haag på onsdagen. 

Över tre ton kokain, 140 kilo ecstasytabletter och över två miljoner euro (motsvarande nästan 20,5 miljoner kronor) beslagtogs i Nederländerna på onsdagen, enligt Westerbeke.

Fler insatser mot italiensk maffia

Massgripandena kommer efter att italiensk polis genomförde en räd i Palermo på Sicilien på tisdagen. Då greps den man som misstänktes skulle ta över den sicilianska maffian, Settimo Mineo. Ytterligare 45 personer greps vid samma tillfälle.

Den 27 november greps dessutom maffiabossen Antonio Orlando, som misstänks vara högt uppsatt i brottsorganisationen Camorra, med säte främst i Neapel.

– De goda tiderna är över för den 60-årige gangstern, sade Italiens inrikesminister Matteo Salvini, enligt The Guardian.

Dagen före togs flera av Casamonica-klanens villor i besittning av italiensk polis. I Rom revs en av klanens lyxvillor, och rivningsarbetet påbörjades av Matteo Salvini.

Matteo Salvini har sedan han i juni blev inrikesminister utlovat hårda tag mot den organiserade brottsligheten i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.