Massiv brand i Kalifornien – tiotusentals evakuerade

Publicerad

En skogsbrand har totalförstört staden Paradise i norra Kalifornien. Omkring 30 000 personer i och omkring staden har fått lämna sina hem, enligt lokala medier.

De omkring 26 000 invånarna i Paradise fick fly hals över huvud då elden drog in över staden, underblåst av torka och hårda vindar. Branden har slukat bostadsområden, sjukhus och skolor, och myndigheterna beskriver staden som totalförstörd.

– Staden är ödelagd. Allting är förstört, säger Scott Maclean, talesperson för delstatens brandskyddsdepartement.

Flera döda

Branden har krävt flera liv, men det är fortfarande inte fastställt hur många, säger polischef Darren Read till lokala medier.

Det är också oklart hur många som skadats i branden, som är utom kontroll och nu kan dra vidare mot närbelägna Chico, med 93 000 invånare. Orsaken till branden, som bröt ut på torsdagsmorgonen lokal tid, är inte klarlagd, men det varma och torra vädret har bidragit till den snabba spridningen.

”Hela staden brinner”

– Hela staden brinner. Vi fick åka genom lågorna för att ta oss hit, säger Paradise-bon Bob Van Camp, som lyckats fly på sin motorcykel, till tv-kanalen Action News Now.

Myndigheterna uppger att människor har lämnat sina fordon på vägarna och flytt till fots, bärande på barn och husdjur. Omfattningen av katastrofen väntas inte stå klar på flera dagar, enligt Kaliforniens brandskyddsdepartement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer