Hundratals tyska politiker och kändisar har utsatts för ett massivt hackerangrepp. Foto: AP/Ferdinand Ostrop

Massiv hackerattack mot hundratals tyska politiker

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals tyska politiker och kändisar har fått sina e-postkonton hackade. Via ett twitterkonto har korrespondens från partiernas kanslier publicerats i form av en adventskalender.

Den senaste hackningen av tyska politiker har pågått sedan i oktober 2018 men först nu avslöjats av tyska medier. Enligt public service-bolaget RBB är alla de tyska politiska partierna drabbade utom det högernationalistiska Alternativ för Tyskland.

Privata brev

Kontaktdata som mobilnummer och adresser till riksdagsledamöter har stulits och även personlig korrespondens som privata brev, kreditkortsinformation och chattar med familjemedlemmar. Partiinterna dokument från politiska partiers kanslier på alla nivåer, från lokala till EU-parlamentet, ska också ha stulits i attacken.

Robert Habeck är ett av språkrören för det tyska miljöpartiet De Gröna. Hans privata korrespondens har offentliggjorts i hackerattacken. Foto: AP/Arne Immanuel Baensch

En av de mest utsatta politikerna är språkröret för De Gröna, Robert Habeck, som fått en stor del av sin privata kommunikation med sin familj offentliggjord.

Även presidenten utsatt

Enligt tidningen Bild ska även president Frank-Walter Steinmeier ha blivit offer för hackningen.

Via ett twitterkonto med 16 000 följare ska data från journalister på de två stora tv-bolagen ZDF och ARD och mejl från kända musiker och skådespelare ha publicerats.

Tidigare angrepp

Den tyska förbundsdagens dataservrar var 2015 utsatta för ett massivt angrepp. Ytterligare en omfattande hackerattack genomfördes i början av 2018 mot den tyska regeringens skyddade kommunikationsnät. Enligt den tyska underrättelsetjänsten var angreppen kopplade till ett ryskt hackerkollektiv med kopplingar till regeringen i Moskva.

Det finns ännu inga förklaringar till det senaste angreppet som nu ska utredas av myndigheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.