Massiva franska protester mot homoäktenskap

Uppdaterad
Publicerad

Polis beräknar att omkring 340.000 demonstranter deltog i dagens protester i Paris mot lagförslaget om homoäktenskap.

Arrangörerna hävdar att 800.000 personer gick med i protestmarscherna. En våg av protester sköljer nu över Frankrike, mot en föreslagen lag som tillåter äktenskap mellan personer av samma kön.

Lagförslaget ska tas upp i det franska parlamentet i slutet av månaden, vilket fick demonstranter från hela Frankrike att resa till Paris på söndagen. De krävde att president Hollande och regeringen drar tillbaka förslaget.

Demonstrationens arrangörer beräknade att en halv miljon hade samlats för protesten, medan polis uppskattade att omkring 120.000 deltog.

Demonstrationen lockade katoliker, muslimer och politiskt konservativa som förenas i motståndet mot att äktenskap mellan personer av samma kön tillåts, och mot att homosexuella par får tillåtelse att adoptera.

Bland plakaten vid demonstrationsplatsen vid Eiffeltornet syntes budskap om att barn ”skapas av en man och en kvinna” och att ”det finns inga ägg i testiklar”.

Men president Hollande har tydligt visat att han inte tänker ändra sin uppfattning om att driva igenom lagen, då legalisering av enkönade äktenskap var en viktig valfråga för honom.

Trots månader av högljudda protester visar opinionsmätningar att en majoritet av den franska befolkningen är för att tillåta äktenskap mellan personer av samma kön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.