Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var höga explosioner någonstans nära”, säger kievbon Nina. Foto: AP/Reuters

Omfattande robotanfall över Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

En ny massiv rysk robotattack drabbade Ukraina under torsdagsmorgonen. Mer än 120 missiler har avfyrats mot civil infrastruktur och tre personer uppges ha skadats, enligt ukrainska myndigheter.

– Vi hörde höga explosioner nära oss. Det var en galen morgon, säger Kievbon Nina till AP.

Explosioner rapporterades i flera städer och regioner i Ukraina under torsdag morgon, däribland Kiev, Zjytomyr, Charkiv, Lviv och Odessa. Enligt myndigheterna har explosionerna skett när luftförsvarssystem skjutit ner inkommande missiler.

Det ukrainska flygvapnet uppger att Ryssland attackerat landet från ”olika håll med luft- och havsbaserade kryssningsmissiler” under tidig morgon. Även Kamikaze-drönare ska ha använts i attacken, rapporterar BBC.

I Kiev ska minst tre personer skadats och förts till sjukhus, skriver stadens borgmästare Vitali Klitschko på Telegram. Sökande efter fler eventuella offer pågår, och militären i Kiev uppmanar invånare att söka skydd.

– Vi är trötta på det här. Det är svårt att behöva vara rädd varje dag och sätta sitt liv på paus, säger kievbon Anastasia som under morgonen tog sig till ett skyddsrum.

Strömavbrott

Efter anfallen har flera städer drabbats av strömavbrott. Enligt Lvivs borgmästare Andriy Sadovyi är 90 procent av staden för närvarande utan el och han varnar invånarna att det kan förekomma avbrott i vattentillförseln. Även i Kiev är 40 procent av elkunderna utan ström enligt lokala myndigheter. I Odessa ska energiinfrastruktur ha skadats och strömavbrott pågår i regionen, rapporterar TT.

I kölvattnet av de senaste veckornas intensiva attacker har Ukraina drabbats av upprepade strömavbrott. Strömtillförseln har stängts av i syfte att minimera potentiell skada på viktig infrastruktur, rapporterar Reuters.

”Det görs på grund av hotet om missilattacker, för att undvika betydande skada om fienden lyckas träffa energianläggningar”, skriver den ukrainska energileverantören DTEK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.