Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Minst 18 döda i masskjutning i Lewiston, Maine – vapeninstruktör och skytt misstänks för dådet i USA

Uppdaterad
Publicerad

18 personer har dött och 13 skadats under flera skottlossningar i staden Lewiston i delstaten Maine i USA, enligt CNN. Invånare uppmanas att ta skydd inomhus då skytten fortfarande är på fri fot.

Larmet i Lewiston utfärdades strax efter klockan 20 lokal tid då polis rapporterat att man undersöker ”två skyttehändelser”. Skottlossningarna ska ha ägt rum i en bowlinghall och på en restaurang. Den misstänkte är fortfarande är på fri fot, enligt AP.

– Vi ber folk att ta skydd på plats. Vänligen stanna i ditt hem med låsta dörrar, skriver delstatspolisen i ett inlägg på X.

Enligt NBC ska den man som polisen söker efter vara Robert Card, 40 år. Han är vapeninstruktör och har en bakgrund inom det militära. Card beskrivs som beväpnad och farlig.

Androscoggin County Sheriff's Office har via Facebook publicerat en bild på den man misstänker är Card.

Androscoggin County Sheriff's Office har via Facebook publicerat en bild på Robert Card som misstänks vara skytten i masskjutningen i Lewiston, Maine. Foto: AFP PHOTO / Androscoggin County Sheriff's Office

Dödsantalet väntas stiga

Senare på torsdagen meddelade Maines guvernör att totalt 18 personer dödats vid attackerna. Antalet offer rapporterades inledningsvis vara mycket högre.

– Oavsett om det är 16 eller 22 döda tar den här skjutningen sig in på tio i topp-listan över de dödligaste i USA i modern tid, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Kommissionären för Maines institution för allmän säkerhet, Michael Sauschuck, säger att ”bokstavligen hundratals” poliser i Maine arbetar med fallet.

Presidenten reagerar

President Joe Biden erbjuder ”fullt federalt stöd” i efterdyningarna av attacken, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

– Polisen har inte en misstänkt, men en person de är intresserade av. Många experter tolkar det som att det är en misstänkt. Det är en man som synts på övervakningsbilder med ett vapen, säger Fouad Youcefi.

Mannen ska ha haft mentala problem.

– Han ska ha varit inne på psykiatrisk klinik nyligen, säger Fouad Youcefi.

Card ska bland annat ha hotat med att utföra en skjutning, skriver CNN.

UD har i nuläget inga uppgifter om döda eller skadade svenskar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.