Massmördaren Charles Manson har suttit inlåst sedan dess. Han blev 83 år gammal. Foto: TT

Sektledaren Charles Manson är död

Uppdaterad
Publicerad

Den ökände tidigare sektledaren Charles Manson är död, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Manson beordrade sina lärjungar till flera bestialiska mord i USA på 60-talet, och har suttit inlåst sedan dess. Han blev 83 år gammal.

Manson var dömd till livstids fängelse för totalt nio mord, även om han själv inte utförde dem. Sommaren 1969 instruerade han bland annat sina mestadels unga och kvinnliga följare i ”Mansonfamiljen” att bryta sig in hos skådespelerskan Sharon Tate, gift med filmregissören Roman Polanski och höggravid med deras barn.

Sektmedlemmarna mördade Tate och hennes sällskap. När de lämnade huset efter dådet skrev de ”Pig” i blod på ytterdörren.

Dolt budskap om raskrig i Beatles-låt

Motivet var, enligt åklagarna, att Manson hade hört ett dolt budskap i Beatles låt ”Helter skelter” om att framkalla ett raskrig mellan svarta och vita. Natten därpå mördade sekten dessutom ett par i en villa i Beverly Hills.

Manson flyttades i januari i år till ett sjukhus ungefär en timme från Corcoran-fängelset i Kalifornien på grund av sina hälsoproblem. Redan då bedömdes hans tillstånd vara allvarligt.

Charles Manson har suttit i fängelse sedan 1969 och dömdes till döden 1971, ett straff som senare ändrades till livstidsdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.