Demonstranter konfronterar polis i Bangkok på torsdagen. Foto: TT

Demonstranter trotsar förbudet mot massmöten i Bangkok

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna i Thailands huvudstad Bangkok fortsätter – trots att regeringen utlyst nödläge med nya säkerhetsregler.

– Likt hundar inträngda i ett hörn så ska vi kämpa tills vår död, säger protestledaren Panupong Jadnok.

Nödläget utlystes under onsdagen av regeringen som ett svar på föregående dags stora protestmarscher i Bangkok, där tiotusentals samlades för att demonstrera mot regeringen. Nödläget innebär bland annat ett förbud mot massprotester.

Som en reaktion på förbudet tog ytterligare hundratals thailändare i huvudstaden till gatorna under torsdagen.

– Vi kommer inte ge vika. Vi kommer inte springa härifrån. Vi kommer inte gå någonstans, säger demokratiaktivisten och protestledaren Panupong ”Mike Rayong” Jadnok inför jublande demonstranter.

Symbolisk handhälsning

Demonstranterna strömmade in i närbelägna shoppinggallerior där de gjorde sin karaktäristiska trefingershälsning, en gest inspirerad av filmserien ”Hunger games”.

Polis grep minst 20 personer med hänvisning till de nya reglerna som säger att inte fler än fyra personer får träffas samtidigt.

Det nya nödläget innebär utöver protestförbud ett förbud mot digitalt publicerade nyheter och inlägg på social medier som anses kunna orsaka oro och rädsla, påverka den nationella säkerheten eller sänka allmänhetens moral.

– Det är extremt viktigt att införa dessa akuta åtgärder för att snabbt och effektivt kunna få slut på den uppkomna situationen och återinföra lugn och ordning, meddelade statlig tv.

Årsdag av uppror

Onsdagen var 47-årsdag av studentupproret 1973, då 77 personer dödades. Tusentals demonstranter och omkring 14 000 poliser samlades runt demokratimonumentet i centrala Bangkok.

På tisdagen greps 21 personer på samma plats under en protest vid en annan annan bilkortege med kungaparet.

Den regeringskritiska rörelsen, som har protesterat så gott som dagligen sedan i juli, kräver ökad demokrati, nyval, en omskriven grundlag och att premiärminister Prayut Chan-O-Chas avgår.

Kräver premiärministerns avgång

Här är ett urval av händelser som lett fram till dagens situation.

2019

9 juni: Kungen godkänner att premiärminister Prayut Chan-O-Cha, som tog makten i landet efter en kupp 2014, får sitta kvar som regeringschef.

20 november: En domstol beslutar att Thanathorn Juangroongruangkit, ledare för oppositionspartiet Ny framtid, inte får sitta i parlamentet. Beskedet leder till omfattande protester.

2020

21 februari: Ny framtid upplöses av en domstol. Dagen efter protesterar hundratals människor mot beslutet.

26 mars: Myndigheterna inför ett nödläge för att stoppa spridningen av coronaviruset, och begränsar folksamlingar och resor.

18 juli: Runt 2 500 demonstranter går ut med krav på att parlamentet ska upplösas, att grundlagen ska ändras och att kritiker inte ska trakasseras. Under följande veckor kommer även krav på reformer av den auktoritära monarkin.

19 september: Tiotusentals människor deltar i den största demonstrationen sedan kuppen 2014.

13 oktober: Bråk mellan polis och demonstranter, som skanderar protestvisor mot den passerande kungliga bilkortegen och kräver att 21 gripna demonstranter ska släppas.

14 oktober: Tiotusentals människor marscherar till premiärminister Prayut Chan-O-Chas kontor och kräver att han avgår.

15 oktober: Regeringen utfärdar nödåtgärder, bland annat ett förbud mot att fem eller fler personer samlas och mot nyheter som kan påverka rikets säkerhet. Polisen griper flera demonstrationsledare.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.