Foto: SVT

Mat delades ut till hungriga människor – 15 dog i tumultet

Uppdaterad
Publicerad

Minst 15 personer dödades och ännu fler skadades på en marknadsplats i Marocko. Tumult uppstod när gratis livsmedelsransoner delades ut och människor trampades till döds.

Tragedin utspelades när mat skulle delas ut till hungriga människor och panik bröt ut.  I trängseln som uppstod trampades 15 människor ihjäl och minst fem skadades. De flesta offer ska vara kvinnor och åldringar.

Lokal marknad

Händelsen inträffade på söndagen i staden Sidi Boalaalam inte långt från turistorten Essaouira i sydvästra Marocko. Enligt den lokala nyhetssajten Alyaoum24.com var det när matpaket värda drygt 150 kronor skulle delas ut på en lokal marknadsplats som mer än 800 personer snabbt samlades och panik bröt ut i trängseln. Exakt vilken organisation som ansvarade för utdelningen är oklart.

Kungen lovar kompensation

Tragedin bekräftas av Marockos inrikesdepartement, som även uppger att Marockos kung Mohammed VI sagt att offren och deras familjer ska få all hjälp som står till buds. Bland annat pengar till sjukhusvård och begravningskostnader.

Att privata frivilligorganisationer delar ut matpaket till fattiga människor är vanligt förekommande i Marrocko, skriver AP. Inte minst i de mer avlägsna delarna av det nordafrikanska landet där även statliga myndigheter ägnar sig åt den typen av verksamhet.

Missväxt och dyrtider

Marocko har den senaste tiden drabbats av missväxt på grund av torka, vilket fått priserna på basvaror att stiga kraftigt. Många människor har inte längre har råd att äta sig mätta och har blivit beroende av mathjällp för sin överlevnad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.