En helikopter från det danska försvaret flyger över en av läckorna i Nord Stream. Arkivbild. Foto: Danmarks försvarsmakt vid AP/TT

Mätningar visar: Polenkabeln oskadd efter Nord Stream-läckorna

Uppdaterad
Publicerad

Det misstänkta sabotaget mot Nord Stream inträffade bara 500 meter från elkabeln mellan Sverige och Polen. Tester som Svenska Kraftnät gjort idag visade att kabeln inte påverkats av explosionerna vid gasledningarna.

– Därmed kan kabeln tas i bruk igen på söndag som planerat, säger Robert Sennerdal,på Svenska kraftnäts pressavdelning.

Explosionerna som skadade Nord Stream inträffade för drygt en vecka sedan – och en utredning om misstänkt sabotage pågår.  När platserna för gasläckorna blev kända stod det snart klart att Polenkabeln, som används för att importera och exportera el mellan Karlshamn i Sverige och Polen, bara låg cirka 500 meter från en av explosionsplatserna.

Elkabeln till Polen är en av Sveriges viktiga förbindelser med elnätet i övriga Europa.  Efter explosionerna i Östersjön som skadade gasledningarna Nordstream 1 och 2, har farhågor väckts om att även kabeln till Polen skulle ha skadats.

Var redan avstängd för revision

Eftersom kabeln redan var avstängd till följd av en sedan tidigare planerad revision, visste varken svenska eller polska myndigheter om den skadats. 

- Det är klart vi funderar på om det har hänt något med den, sa Per Kvarnefalk, avdelningschef på Svenska kraftnät, till SVT förra veckan. 

Efter att revisionen genomförsts kallade myndigheten in specialister för att undersöka om kabeln utsatts för någon form av sabotage – eller om explosionerna kan ha skadat kabeln. På tisdagen kom resultatet från mätningarna som klargjorde att inga skador eller sabotage hade drabbat kabeln.

Eftersom testerna gick bra, så kommer kabeln kunna tas i bruk enligt tidigare planering.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Misstänkt sabotage mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet