May under presskonferensen på tisdagen. Foto: SVT skärmdump

Theresa May presenterar sin brexitplan – öppnar för ny folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Tre gånger har det brittiska parlamentet sagt nej till det utträdesavtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU. Nu presenterar hon en ny plan – innehållande en lista på 10 förändringar.

Samtidigt öppnar hon upp för en ny folkomröstning.

– Jag har kompromissat. Nu ber jag er att göra samma sak, säger May.

Theresa May säger att det har varit svårare än vad hon har trott att få igenom ett avtal. 

– Jag har försökt med allt jag har kunnat för att hitta en väg framåt.

Nu öppnar den brittiska premiärministern för en ny folkomröstning om brexit. I sitt tal säger hon att hon kommer låta det brittiska parlamentet få bestämma huruvida det blir en folkomröstning.

Det förslag som Theresa May nu presenterar innehåller “betydande förändringar”. Under sitt tal listar premiärministern 10 förändringar som förslaget innehåller. Bland annat handlar det om att upprätthålla brittiska arbetares rättigheter. Arbetares rättigheter ska vara lika bra som, eller bättre än EU:s rättigheter, enligt May.

Miljöarbetet ska inte heller påverkas av brexit, enligt May.

Nästa omröstning i juni

Det brittiska parlamentet har redan sagt nej till det utträdesavtal som premiärminister Theresa May förhandlat fram med EU tre gånger. Nästa brexitomröstning i parlamentet ska hållas i början av juni.

– Hon rör sig för mycket åt fiendeland i sitt förslag. Genom att öppna upp för Labour stänger hon möjligtvis dörren för det egna partiet, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.