Teresa May markerade mot Donald Trump. Foto: AP/TT

May ryter ifrån mot Trump: ”Hjälper inte att spekulera”

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett ordkrig mellan USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May har nu Trump ringt och beklagat händelsen i London. Tidigare under dagen hade May protesterat mot Trumps twittrande om terrorattacken.

– Jag tycker inte att det hjälper att någon spekulerar under en pågående utredning, sa hon.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kallar den mindre explosionen som inträffade i en tunnelbanevagn i London under fredagen för ”en feg attack”. Hon bad alla som har bilder eller annan information om dådet att lämna uppgifter till brittiska polisen.

Under samma pressträff passade premiärministern också på att ge en känga till Donald Trump. Presidenten hävdar i en serie tweets att attacken utförts av ”förlorarterrorister”, som redan ska ha varit kända av polisen.

Terrordådet vid Parsons Green i London

I en annan tweet skriver han att det bästa vore att ”stänga av internet” för att förhindra framtida terrorattacker, eftersom nätet är deras främsta rekryteringsverktyg. Presidenten kritiserar också brittisk polis för att inte ha jobbat tillräckligt förebyggande.

Det är inte första gången Trump är kritisk till brittiska myndigheters hantering av terrorister. Han skrev en tweet i juni efter attacken vid London bridge där han gick till angrepp mot Londons borgmästare Sadiq Khan.

– Jag tycker inte att det hjälper att spekulera. Polisen och säkerhetstjänsten jobbar för att få fram alla omständigheter kring den här fega attacken och för att identifiera de ansvariga, sa Theresa May och fördömde samtidigt dådet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet vid Parsons Green i London

Mer i ämnet