Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Republikanen Kevin McCarthy förlorade även den fjärde talmansomröstningen under onsdagskvällen när amerikanska kongressen samlades i kammaren andra dagen i rad för att försöka välja en talman. Foto: Alex Brandon/TT

McCarthy förlorar nya talmansomröstningar

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska kongressen har försökt att rösta fram en talman sedan tisdagen. Republikanen Kevin McCarthy har nu förlorat nionde omröstningar om att utses till det amerikanska representanthusets talman. Nu är en tionde omgång på gång.

Som ledare för den nyvalda republikanska majoriteten i representanthuset var McCarthy i det närmaste självskriven för rollen. Men han stötte på motstånd inom sina egna led – av vissa ledamöter lojala med den förre presidenten Donald Trump, som tycker att McCarthy varken är tillräckligt konservativ eller tuff för att slåss mot Demokraterna.

På torsdagen förlorade Kevin McCarthy en sjunde, åttonde omröstning och nionde röstomgång. När den tionde omgången inleds är det första gången sedan 1859 så många omgångar genomförts, skriver Reuters.

Trump stöder

Trump själv uttryckte även på onsdagen sitt stöd för McCarthy.

”Det är tid för alla våra fantastiska republikanska ledamöter i representanthuset att rösta för Kevin, säkra uppgörelsen och segern”, uppgav den tidigare presidenten på sociala medier innan omröstningen och fortsatte:

”Republikaner, förvandla inte en stor triumf till ett enormt och pinsamt nederlag.”

Förlorade röst till Jordan

I tisdagens första och andra omröstning lyckades McCarthy endast få ihop 203 av de 218 röster som han behövde för att bli vald. I den tredje omgången förlorade han ytterligare en röst till partikamraten Jim Jordan.

Under onsdagens tre omröstningar, som varade in på natten mot torsdag, svensk tid, lyckades han inte heller få det stöd som krävdes.

Representanthuset beslutade då att arbetet med att få fram en ny talman skulle skjutas upp. Nya omröstningar är planerade till torsdag kväll, svensk tid.

Före omröstningen har USA:s president Joe Biden kallat oordningen inom Republikanerna i kongressen för ”pinsam”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sprickan i republikanska partiet syns och får fysiska konsekvenser” – hör tillträdande USA-korrespondent Fouad Youcefi om talmanskaoset i klippet. Foto: SVT/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.