Foto: TT

Med snabeln som snorkel

Publicerad

Det är inte så känt att elefanter kan vara utmärkta simmare. Men sannolikt är elefantsimning betydligt vanligare än man brukar tro.

Det enda man ser av en simmande elefant är toppen på snabeln vilket kan vara en förklaring till att få har fått syn på dem.

På Fuji Safari Park I Shizuoka, Japan, har man därför byggt en swimmingpool så att besökarna kan få en mer nära upplevelse när de massiva djuren tar sig ett dopp.

– Den nya anläggningen gör det möjligt att se vad som händer under vattnet, så att vi kan förstå hur elefanter rör sina ben för att simma och hur bara snabeln sticker upp för att de ska kunna andas. Det var verkligen överraskande att se, säger Daiki Takeuchi, biträdande chef på Fuji Safari Park.

Bassängen är 65 meter lång, vilket ungefär motsvarar bredden av en flod som de skulle kunna behöva korsa ifall de levde i de vilda, och den är försedd med glasväggar som ger en inblick i elefanternas simteknik .

Loch Ness-odjuret

En fullvuxen elefant kan väga uppemot sex ton och på grund av sin väldiga kropp och sitt kraftiga skelett har de inte mycket till flytförmåga vilket gör att de ligger djupt i vattnet och måste använda snabeln som snorkel.

Det betyder att många simmande elefanter förmodligen har förbisetts eller uppfattats som någonting helt annat.

En av de teorier som lagts fram om det berömda sjöodjuret i Loch Ness går faktiskt ut på att de bilder som finns föreställer en vanlig cirkuselefant som passat på att ta sig en simtur i sjön.

Sjön suger, som man brukar säga, och enligt skötarna på Fuji Safari Park äter elefanterna betydligt mer efter ett par, tre längder i poolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.