Spanska hjälparbetare tar hand om en kropp utanför Libyens kust. Arkivbild. Foto: TT

Medelhavet är världens dödligaste gräns

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 33.000 flyktingar har mist livet på Medelhavet i hopp om att nå Europa sedan år 2000. Det gör Medelhavet till den överlägset dödligaste gränsen i världen, enligt en rapport från FN:s migrationsorgan IOM.

Efter rekordsiffror mellan 2014 och 2016 har antalet flyktingar avstannat efter EU:s avtal med Turkiet samt att migranter stoppas i Libyen.

Hittills i år har 161.000 flyktingar kommit till Europa via Medelhavet. Omkring 75 procent av dem kom till Italien, och resten till Grekland, Cypern och Spanien. Runt 3.000 människor har omkommit.

– Att stänga kortare och mindre farliga vägar kan öppna för längre och mer farliga rutter, vilket ökar risken att dö till havs, säger Philippe Fargues, professor vid Europeiska universitet i Florence och författare till rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.