Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är jättemycket pengar – det gick ett sus genom den samlade journalistkåren här”, säger SVT:s Ulrika Bergsten på plats i Bryssel. Foto: SVT.

Medlemsländerna överens om miljardpaketet till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga EU-länder har kommit överens om att skicka det av Ungern tidigare stoppade stödpaketet på 50 miljarder euro till Ukraina.

– Det är oerhört viktigt för Ukraina och man har väntat länge på det här beskedet, säger SVT:s Ukrainakorrespondent Elin Jönsson.

”Vi har ett avtal”, skriver europeiska rådets ordförande Charles Michel på X.

Paketet, som ger Ukraina ett finansiellt stöd fram till 2027, stoppades av Ungern i december. Detta samtidigt som ett planerat stödpaket blockerades av republikanerna i USA.

Ukraina, med sina stora hål i statsbudgeten, har uttryckt en stor oro kring de uteblivna medlen. Om inte pengarna kommer så kan vi förlora kriget, har varit budskapet.

Ska debatteras varje år

Men nu har alltså den ungerske premiärminister Viktor Orbán övertygats om att byta fot. Beslutet om att skicka stödpaket till Ukraina, som kräver att alla medlemsländer röstar ja, har därmed fått grönt ljus.

– Det Orbán fått igenom nu är att stödet ska debatteras varje år och att man efter två år, vid halvtid, ska göra någon slags värdering om Ukraina inte är för korrupt för att få pengarna – vilket har varit Orbáns argument, förklarar SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten.

Ungern kommer dock inte att kunna lägga in något veto om det här vid dessa tillfällen, utan då kommer det att räcka med att en majoritet vill fortsätta att ge Ukraina stöd.

”Betyder människoliv”

Denys Sjmyhal, Ukrainas premiärminister, skriver på X att han är tacksam för beskedet.

”Era röster är ett betydande bidrag till vår gemensamma seger. Ett paket på 50 miljarder euro till slutet av 2027 garanterar den.”

EU-stödet får inte gå till militära medel utan är öronmärkta för det ukrainska samhället.

– Det handlar framförallt om statsanställdas löner och sociala utgifter, säger Elin Jönsson.

Om man inte hade fått pengarna skulle man ha behövt ta pengar ifrån den delen av statsbudgeten som ska gå till försvaret.

– För soldaterna betyder detta faktiskt människoliv.

Se hela SVT:s livesändning om stödet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.