Foto: SVT

Medvind för Miljöpartiet i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Men knappt en månad kvar till stortingsvalet i Norge får Miljöpartiet allt bättre siffror i opinionsmätningar. Den senaste som gjordes av företaget InFact för dagstidningen VG visar att Miljöpartiet får 2,9% av väljarstöden i hela landet och 5,7% i Oslo. Om siffrorna håller i sig innebär det att partiet kommer in i Stortinget för första gången.

Att Miljöpartiet i Norge är så mycket mindre än i till exempel grannlandet Sverige beror på flera saker. Andra partier har profilerat sig som miljöpartier och fångat in mijöväljarna, framförallt SV och det liberala partiet Venstre.

NRK:s politiska kommentator Trine Eilertssen tror att folk känner sig besvikna på vad de partierna har åstadkommit på miljöplanet. Både SV och Venstre har haft regeringsmakt, och nu finns det väljare som söker ett ännu grönare parti tror hon.

Val i Norge 2013

”Oljan har dämpat miljöintresset”

Miljöpartiets språkrör Hanna E. Markussen tror även att den norska oljan har haft en dämpande effekt på partiets framväxt.

– I Sverige och Tyskland har man länge haft kärnkraft, så det har nog varit lättare att fånga väljare där än här tror hon. Det finns ett mycket större motstånd mot kärnkraft, i Norge tycker de flesta att oljan har varit bra för landet.

Om Miljöpartiet kommer in i Stortinget ska de verka för att den norska oljeproduktionen ska vara avvecklad inom 20 år.

SVT: Finns det inte en risk att ni skrämmer bort väljare med ett sådant mål?

– Nej det handlar mer om hur man säger det. Det finns ekonomer som ställer sig bakom oss nu och menar att oljeindustrin blivit alltför dominerande i Norge, och att det skadar den långsiktiga utvecklingen, eftersom näringslivet blir för ensidigt och innovationstakten minskar, säger Hanna E. Markussen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Norge 2013

Mer i ämnet