Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Artister, teddybjörnar och känslosamma tal. Se några av godbitarna från Drottning Elizabeths stora jubileumskonsert under lördagskvällen. Foto: TT/AP

Se känslosamma jubileumskonserten framför Buckingham Palace: ”Tack för allt”

Uppdaterad
Publicerad

Över 22 000 jublande personer fyllde The Mall framför Buckingham Palace. De senaste dagarnas firande av drottning Elizabeths 70 år på tronen nådde under lördagskvällen sitt crescendo med känslomässiga tal och landets artistelit.

– Du skrattar och gråter med oss och allra viktigast,du har funnits här för oss, under dessa 70 år, sade prins Charles.

En stor scen hade byggts upp framför det kungliga slottet i centrala London. Den 96-åriga jubilaren syntes själv inte till, inte heller barnbarnet prins Harry och hans fru Meghan Markle, hertigen och hertiginnan av Sussex, men runt 30 av de andra kungliga familjemedlemmarna följde konserten från vip-läktaren.

Under kvällen höll äldste sonen prins Charles tal till sin mammas ära.

– Ers majestät, mamma (mummy), sade han och möttes av publikens jubel.

– Storleken på kvällens firande, och den enorma värme och kärlek som har vällt fram under den här jubileumshelgen är vårt sätt att säga: Tack. Tack från din familj, nationen, samväldet, ja faktiskt hela världen, fortsatte tronföljaren.

Miljoner tv-tittare

Drottningen har inte deltagit i några av festligheterna sedan i torsdags, då den fyra dagar långa festhelgen inleddes. Hovets beskrivning är att hon har problem med rörligheten.

Utöver de tiotusentals personer som hade köpt biljetter och följde konserten på plats förväntades miljontals tittare följa sändningen på tv. Festligheterna inleddes med ett filmklipp där drottningen drack te med den folkkära tecknade björnen Paddington.

Sen brakade festligheterna igång. Se en sammafattning av megakonserten i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.