Oroligheter i Beirut den 4 augusti, ett år efter explosionen. Foto: Henrik Montgomery/PATRICK BAZ/TT

Mellanösternexperten: Råder en anda av straffrihet

Uppdaterad
Publicerad

Libanons regering tvingades avgå efter den kraftiga explosionen i fjol som dödade över två hundra personer. Än i dag, ett år efter explosionen, saknar landet regering och folket har inte fått svar på hur olyckan kunnat ske.

– Detta är ett land som befinner sig i ett katastrofläge på grund av underlåtenhet, säger mellanösternexperten Bitte Hammargren.

Hundratusentals personer förlorade sina hem den 4 augusti 2020 då en av världshistoriens kraftigaste icke-nukleära explosioner förstörde stora delar av Beirut. Staden byggs nu sakta upp, men än ligger stora delar av staden i ruiner och många tampas med att få ihop vardagen.

Mellanösternexperten Bitte Hammargren beskriver läget som katastrofalt.

– Det är politiker som bakbinder varandra, som skyddar varandra, som vägrar gå med på insyn och som också skapat låsningarna som gör att Libanon fortfarande inte har en ordinarie regering.

Dessutom avsätts domare som går för hårt fram och kräver insyn och vill häva immunitet mot de ansvariga.

– Rättväsendet fungerar inte, säger Bitte Hammargren.

Enligt henne råder det en anda av straffrihet sen inbördeskriget i Libanon, som än i dag gör det omöjligt att ställa ansvariga till svars.

Välutbildade flyr

Många välutbildade har lämnat landet efter explosionen, andra är på väg.

– Man ska ha klart för sig att det är väldigt stark pessimism eftersom staten är frånvarande där den behövs för att hjälpa sina medborgare. Vi har ökande barnfattigdom och brist på hälsovård som fungerar, arbetslöshet som är stenhård och valutan som bara sjunker som en sten, säger Bitte Hammargren.

Kamp om inrikesministeriet

Samtidigt finns det bland libaneserna själva en urkraft i förmågan att hjälpa vanliga människor att organisera hjälp, säger Bitte Hammargren.

– Att sedan kanalisera det till politiska system som kan rucka på en korrupt politisk klass är ett monumentalt arbete.

Enligt henne pågår en stenhård kamp om inrikesministeriet i spåren av explosionen.

– Det är inrikesministeriet som håller sin hand över valet som ska äga rum nästa år. Och presidenten vill se sin svärson som nästa president.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.