Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Italienkorrespondent Jennifer Wegerup om valet i Italien. Foto: Ettore Ferrari/TT, SVT.

Meloni har lyckats fånga oroliga väljare i en svår tid

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det italienska folket har sagt sitt, högerkoalitionen vann stort, som förväntat. Giorgia Meloni kommer med stor sannolikhet att bli landets första kvinnliga premiärminister.

Jennifer Wegerup

Korrespondent, Italien

Det kunde ha blivit en ökenvandring. I stället blev det ett triumftåg. Vårvintern 2021, efter ett år av pandemi och kristillstånd, bildades en samlingsregering här i Italien.

Giorgia Meloni och hennes Fratelli d’Italia, Italiens Bröder, valde att stå utanför den. Det var ett risktagande som visade sig bli ett genidrag. När alla andra kompromissade och kohandlade kunde Meloni och FdI högljutt kritisera regeringens beslut och politik. Miljontals italienare upplevde därmed Giorgia Meloni som den enda verkliga oppositionen och den enda starka rösten mot makten och eliten. Kort som hon spelat väl. I en rad av sina känslomättade valtal, på scener runt om i Italien, har hon betonat att Italiens Bröder står på folkets sida: mot storfinansen, Bryssel, EU och omvärldens omdömen men också gentemot den inhemska politiska eliten i Italien. På så sätt har det högernationalistiska partiet även vunnit många arbetarröster.

De övriga frågorna är migrationen, fokus på traditionella värderingar som kärnfamiljen och en kristen värdegrund och hårdare straff. Men utöver Italiens Bröders egen politik och Melonis skickliga retorik har partiet också lyckats fånga många missnöjda och oroliga väljare, i en svår tid.

Katastrofval för Lega

Femstjärnerörelsen, som fångade det missnöjet i valet 2018, har rasat ner till bara 15 procent. Och Lega, som var det tydliga alternativet till höger i det valet och i EU-valet 2019, gör ett katastrofval. Med bara nio procent av rösterna ifrågasätts Matteo Salvini nu som ledare för Lega som nu bara är jämstort med fornstora Forza Italia. Det här gör Giorgia Melonis och

Fratelli d'Italias roll i den högerregering som lär tillträda inom kort, extremt stark. Hon kommer att bli premiärminister, som den första italienska kvinnan någonsin, och hon kommer att ha ett starkt mandat att driva sin politik och låta de tidigare mäktiga männen Matteo Salvini och Silvio Berlusconi i hög grad lyda hennes kommando.

Reaktionerna på valresultatet är som väntat blandade. För vänstersidan smärtar inte bara valresultatet utan också det faktum att PD, Italiens socialdemokrater, bara fick drygt 19 procent, långt lägre än förväntat.

Vilken roll EU:s tredje största land kommer att spela i Europa och världen nu framöver är oklart. Giorgia Meloni har ända sen i somras börjat tona ner sina angrepp på EU och försäkrat att Italien ska fortsätta att ha en viktig roll, men kanske lite annorlunda. Hur exakt återstår att se. Meloni lovar också att man kommer att fortsätta att stödja Ukraina men får i regeringen två Rysslandsvänliga ledare, i Salvini och inte minst Berlusconi, personlig vän till Vladimir Putin.

Melonis och Italiens Bröders postfascistiska rötter väcker frågor och kritik. Partiet hette först MSI och grundades 1946 av diktatorns Mussolinis gamla bundsförvanter. Det hette senare Alleanza Nazionale. Som ung hyllade Meloni Mussolini. Hon har senare sagt att hon ångrar det. Partiet har ännu den gamla fascistiska flamman som symbol.

Oro för ekonomin

Det som varit tydligt för oss journalister på plats är att många väljare vi intervjuat, oavsett politisk färg, uttryckt stor oro över det ekonomiska och säkerhetsmässiga läget och betonat att valet varit ett ödesval. Ändå blev valdeltagandet bara rekordlåga knappa 64 procent.

Nu väntas president Sergio Mattarella snarast kalla till sig Giorgia Meloni till presidentpalatset Il Qurinale, med uppdrag att bilda regering, i enlighet med valresultatet och majoritetens vilja. Vissa spår en kort livstid för den kommande högerregeringen, andra politiska analytiker tror att den blir långlivad.

Det enda som tycks klart är att Giorgia Meloni och hennes parti är valets stora vinnare – och att det väcker starka känslor, både sorg och vrede och firande och jubel, här i ett regnigt Rom och över hela Italien.

Italiens bröder

Italiens bröder leds av 45-åriga Giorgia Meloni, som är känd för sina eldiga tal där hon kritiserar illegal invandring och EU:s makt och hyllar den ”naturliga kärnfamiljen”.

Hon växte upp i en arbetarstadsdel i Rom och gick som 15-åring med i Italienska sociala rörelsen (MSI), bildad efter andra världskriget av anhängare till fascistdiktatorn Benito Mussolini.

Hon hann också hyllla Mussolini i fransk tv innan hon tonade ned sin profil i samband med att hon blev parlamentsledamot för postfascistiska Nationella alliansen 2006. Som 31-åring blev hon sedan den yngsta ministern i en italiensk efterkrigsregering, som ungdomsminister i Silvio Berlusconis tredje regering.

Numera säger hon att Mussolini var dålig för landet och att fascismen har förpassats till historien, men högerextrema kopplingar i partiet avslöjas regelbundet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.