Foto: SVT Arkiv

Mensledighet ska motverka tabu

Uppdaterad
Publicerad

Mens är djupt tabubelagt i Indien. Och de uråldriga myter som omgärdar menstruation orsakar diskriminering än i dag. Kvinnor som har mens anses orena, nekas inträde till tempel och får inte befatta sig med viss mat. Och flickors utbildning blir lidande när de hellre stannar hemma än går till skolor där både förståelse och sanitetsutrustning saknas.

Även på Mumbaibaserade medieföretaget Culture Machine uppmanas kvinnor numera att stanna hemma, men av helt andra skäl. För att bryta sociala tabun erbjuder företaget alla kvinnliga anställda ledigt under menstruationscykelns första dag.

– Vi ansåg att det var dags att se verkligheten som den är. Det här är inte en skam, det är en del av livet, säger personalchefen Devleena S Majumdar i en youtubevideo.

Namninsamling på gång

Nu vill företaget sprida mensledighetens evangelium till resten av landet. En namninsamling, riktad till kvinnominister Maneka Ghandi, som kräver lagstiftning om mensledighet har sedan företaget sjösatte den för en vecka sedan fått 25 000 signaturer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer