I april halshöggs eller sköts mer än 50 personer i en attack mot en by i Cabo Delgado och tidigare denna månad halshöggs nio personer i samma provins. Foto: Ricardo Franco/TT

Fler än 50 personer halshöggs av IS-terrorister i norra Moçambique

Uppdaterad
Publicerad

En fotbollsplan förvandlades till en avrättningsplats när 50 personer halshöggs av IS-kopplade terrorister. Terroristerna som attackerade flera byar i norra Moçambique dödade civila, förde bort kvinnor och barn och brände byar till marken, rapporterar nyhetskanalen Al Jazeera.

FN efterfrågar nu en utredning av massakrerna.

”Generalsekreteraren är chockad över rapporterna om massakrer utförda av icke-statliga väpnade grupper i flera byar . . . samt rapporterna om halshuggningar och kidnappningar av kvinnor och barn”, skriver en talesperson för FN-chefen António Guterres i ett uttalande enligt Reuters.

Det var byar i distrikten Miudumbe och Macomia i Cabo Delgado-provinsen som under helgen attackerades av IS-terrorister, berättade Bernardino Rafael, överbefälhavare för Moçambiques polis, under måndagen.

– De brände husen och gick sedan efter befolkningen som hade flytt till skogen och började med sina makabra handlingar, sade Bernardino Rafael. 

Överlevande berättar

Under fredagskvällen attackerade beväpna män byn Nanjaba. Skott avfyrades och hus tändes på när männen plundrade byn. Två personer halshöggs och flera kvinnor fördes bort, berättade överlevande för den statligt ägda nyhetsbyrån i Mocambique.  

En annan grupp av beväpnade män attackerade byn Muatide där de förde sina offer till byns fotbollsplan där de avrättades.

Utspridda kroppsdelar

Under måndagen hittades även kroppsdelar från minst fem vuxna och 15 pojkar utspridda över en skogshöjning i Muidumbe-distriktet.  

– Det var möjligt att räkna 20 kroppar spridda över ett område på cirka 500 meter. Dessa var ungdomar som deltog i en invigningsceremoni tillsammans med sina rådgivare, säger en anonym officer till Moçambiques nyhetsbyrå.

Dessa dåd är de senaste i en serie attacker som militanter har utfört i Cabo Delgado-provinsen sedan 2017. Upp till 2000 personer har dödats och cirka 430 000 har lämnats hemlösa av terroristerna som är kopplade till IS, skriver BBC.

I september anklagade människorättsorganisationen Amnesty International den moçambikiska militären för att ha begått grova övergrepp under en offensiv mot de väpnade grupperna i området. Landets försvarsdepartement avfärdar anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.